12. dubna 2023 16:45

Miniaturní pavouk má místo očí dalekohledy. Podívejte se na jeho unikátní loveckou techniku

Pavouci z čeledi skákavkovitých jsou sice velice malí, ale také velice schopní, pokud jde o lov jiných tvorů. Pomáhají jim velmi vytříbené smysly a unikátní způsob zabíjení.

Byť je nelítostný predátor součástí nejrozšířenější čeledí pavouka na světě, nejspíš ho snadno přehlédnete. Skákavka totiž měří pouhých 2–18 mm, takže není neobvyklé, že o jejím výskytu člověk nemá nejmenší tušení. Zároveň po ní nenajdete ani klasickou pavučinu, maximálně zámotek, v němž odpočívá. Pavučinu totiž používá spíše jako jištění, nikoli pro registraci a odchyt kořisti. Na to má příliš vytříbené smysly a jedinečnou metodu.

Jeden skok od smrti

Skákavka (Salticidae) je opatřena dvěma velkýma a šesti malýma očima. Čtyři největší oči najdete na svislé čelní straně její hlavohrudi, přičemž prostřední (největší) pár pavoukovi umožňuje ostré stereoskopické vidění. Oči zkrátka používá jako dalekohled, díky němuž potravu zaměří na větší vzdálenost. Menší oči po stranách skákavky rozšiřují zorné pole do stran. Ze všech členovců má skákavka nejlépe vyvinutý zrak a stejně dobře má vyvinutý i sluch. Nejslabší zvuk slyší až na několik metrů. Tím nejzajímavějším je ale způsob, jakým loví svou kořist, což můžete názorně vidět v pořadu Skrytá království přírody na Prima Zoom.

Čtěte také: 7 návyků, kterými do domu lákáte pavouky. Odborníci radí, jak se jich zbavit

Jak název skákavka napovídá, používá pavouk k lovu velké skoky. Odráží se ze zadních nohou a doskočí až na dvacetinásobek délky svého těla. Jakmile má svou kořist v hledáčku, opatrně se k ní připlíží na zhruba 15 mm. Následně napne zadní končetiny a vyskočí, přičemž je upevněna na vlákně pro případ, že by minula. Když nemine, vstříkne do těla kořisti jed a nemilosrdně ji vysaje. Skákavku přitom můžeme najít i u nás. V Česku má tento zajímavý pavoukovec až 72 druhů.

Zdroj: iNaturalist

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom