17. ledna 2024 06:00

Obří zabijácký červ má schopnosti jako hororové monstrum. Podívejte se, jak mistrně loví

Jestli některý z žijících tvorů připomíná mytologického písečného červího zabijáka jménem Olgoj Chorchoj, je to právě tenhle. Některé exempláře jsou navíc dlouhé tři metry…

Mořský červ, o kterém je řeč, má trochu matoucí jméno. Jeho latinský název je Eunice aphroditois. Při pohledu na třímetrovou obludu s kusadly ostrými jako břitva a kroužkovitým tělem, které je opatřené obrovským množstvím malých vlnících se výrůstků, by však spojitost s krásnou řeckou bohyní lásky Afroditou uměl najít málokdo.

Teprve při druhém pohledu (samozřejmě za předpokladu, že ho zvládnete) je vidět jeho působivé, duhové zbarvení. Bohužel, toho si nikdo příliš neužije. Duhový záblesk je to poslední, co většina červových obětí v životě spatří.

Tři metry pečlivě skryté v písku

Eunice aphroditois žije ve většině tropických vod a jeho velikost se může pohybovat od 10 centimetrů až do tří metrů. Zjistit, s jak velkým exemplářem máme tu čest, může být oříšek, protože většina jeho těla je vždycky zahrabaná v jemném sedimentu na dně.

Na svou oběť trpělivě číhá; vidět jsou z něj většinou jen ošklivá ústa opatřená špičatými výrůstky. Jakmile se k němu přiblíží nic netušící oběť, bez váhání zaútočí a stáhne ji s sebou do písku. Někdy se dokonce stane, že ji ještě před tím snadno překousne na dvě půlky.

Původ podivné přezdívky Bobbitt

Zajímavé je, že se podobní červi na Zemi vyskytují už minimálně dvacet milionů let. Vědci objevili mnohé fosilní pozůstatky typických, dlouhých úzkých a hlubokých jam z této doby, které po nich zůstávají.

Mohlo by vás zajímat: Komodský drak spolknul během pár vteřin celou laň. Děsivé video vypadá jako z hororu

Vzhledem k tomu, že se nás fauna tropických moří moc netýká, nemáme pro obřího červa žádný český název. V angličtině mu nicméně říkají Bobbitt worm. Původ téhle přezdívky považujeme za natolik zajímavý, že jej zmíníme. Je to totiž trochu zvrácená pocta Američance Lorenně Bobbitové, kterou manžel po mnoho let týral a znásilňoval… dokud mu jedné noci roku 1993 neuřízla penis.

Přezdívka zabijáckého červa s kusadly tak silnými, že během vteřiny přepůlí rybu, tak jemně naznačuje, co všechno by byl Eunice aphroditois schopný ucvaknout.

Zdroj: Smithsonean Ocean, BBC Science Focus, Discover Wildlife

Klára Ochmanová

redaktorka FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom