Mozaika, po níž se při korunovaci procházel Karel III., skrývá šifru o konci světa

Prima SVĚT speciál: Korunovace krále Karla III - dlažba

Vydat se ve šlépějích britského krále Karla III. nikdy nebylo snazší. Westminsterské opatství vůbec poprvé umožní návštěvníkům katedrály projít se po vzácné mozaikové dlažbě položené v roce 1268, na níž byl při korunovaci nového krále umístěn prastarý trůn.

„Je to vzácná příležitost, do těchto prostor nikdo kromě duchovních nechodí,“ připomíná hlavní konzervátorka Westminsterského opatství Vanessa Simeoni v dokumentu Prima Svět speciál: Korunovace krále Karla III. vysílaného na Prima ZOOM. Dlažba je totiž běžně ohrazená, jde o součást hlavního oltáře – jako návštěvník ji sice můžete vidět, nemůžete se po ní ale projít.

Přečtěte si také: Smrtka s kosou na korunovaci Karla III.? Záhada tajemné postavy byla oficiálně vyřešena

Takzvaná Cosmatiho dlažba o rozměrech 7,58 m2 je jednou z mála dochovaných ukázek raně středověké podlahové mozaiky mimo území Itálie. V Londýně ji položili italští kameníci z rodiny a zároveň kamenické školy Cosmatiů, které přivezl do Anglie Jindřich III., když od roku 1245 opatství přestavoval ve stylu gotiky.

Středu vzácné podlahy vévodí vyleštěný kamenný kruh z onyxu obklopený prstenci z různobarevného neprůhledného skla, několika druhů mramoru a množství polodrahokamů. Část materiálu byla dovezena z římských ruin, použit byl ale také kámen z Egypta, Řecka a Turecka.

Tajemná šifra

Zvláštností jsou tři poškozené nápisy tvořené mosaznými písmeny, z nichž jeden pomocí matematické šifry odkazuje na konec našeho světa, který by měl přežít 19 683 let.

„Zváží-li čtenář moudře vše, co je stanoveno, nalezne zde konec primum mobile (tedy zdejšího světa); živý plot žije tři roky, přidejte psy a koně a muže, jeleny a havrany, orly, obrovské velryby, a svět: každý následující ztrojnásobí roky toho předchozího,“ uvádí nápis, který zdokumentoval jeden z mnichů opatství. Dlažba tak podle jediného středověkého výkladu, který máme, symbolizuje svět, respektive vesmír, a jeho konec.

Přečtěte si také: Velký Royal Módní alarm z korunovace Karla III. Zabodoval i náš prezidentský pár

Bez klobouku bos

Dlažba byla renovována v roce 2010, do té doby byla natolik zchátralá, že ji návštěvníci katedrály ani neregistrovali – byla totiž chráněna kobercem. Její krásu tak zcela jistě nemohla obdivovat ani Alžběta II., která zde byla korunována v červnu 1953. Zato král Karel III. se 6. května 2023 po obnovené Cosmatiho mozaice prošel.

Návštěvníci, kteří zatouží slavnou mozaiku vidět, budou muset zout boty. Pohyb po dlažbě totiž bude povolen jen v ponožkách nebo punčochách. Opatství umožní od 15. května do konce července vždy jednu prohlídku denně, účastnit se jí může nanejvýš deset lidí.

Zdroj: CNN, Westminster Abbey

Miroslav Honsů

redaktor FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom