10 nejlepších fotek z korunovace Karla III., které jste možná neviděli

Ve Westminsterském opatství byl včera korunován král Karell III. Podívejte se na méně známé, ale přesto zajímavé fotografie z celého dne.

Britský král Karel III. byl v sobotu v londýnském Westminsterském opatství před zraky celého světa korunován. Obřadu se účastnilo 2 200 hostů včetně českého prezidenta Petra Pavla a dalších státníků, zástupy lidí korunovaci sledovaly v ulicích britské metropole a další miliony na obrazovkách. Ceremoniál, který Británie zažila naposledy před 70 lety, byl zachycen na nespočtu fotografií. Řadu z nich jste určitě dávno viděli, nahoře v galerii ale najdete hrstku výrazných momentek, které vám včera možná unikly.

Jak korunovace proběhla?

Okázalý a starobylý obřad, který napjatě sledoval celý svět, vyvrcholil jen několik minut po poledni londýnského času (13:00 SELČ), kdy arcibiskup z Canterbury Justin Welby Karlovi III. na hlavu nasadil korunu svatého Eduarda. Krátce nato byla korunována i panovníkova manželka, královna Camilla, které arcibiskup na hlavu nasadil korunu královny Marie, upravenou speciálně pro ni.

Korunovaci v 11:20 SELČ zahájil slavnostní průvod, ve kterém královský pár ve státním kočáru zamířil z Buckinghamského paláce přes hlavní třídu The Mall a Trafalgarské náměstí až do vládní čtvrti Whitehall a Westminsterského opatství. Tam král přísahal věrnost bohu a slíbil spravedlivě vládnout lidem v Británii i v zámořských teritoriích, kde je hlavou státu. Mimo zraky veřejnosti byl pomazán posvěceným olejem a pak mu usazeném na dubovém trůnu krále Eduarda z 13. století v rámci investitury byly předány symboly jako meč, žezlo a jablko.

K tématu: FOTOREPORTÁŽ: Stanové městečko, republikáni i potyčky. Jak to vypadalo v centru Londýna?

Po konci dvouhodinového obřadu se Karel III. s Camillou v procesí, jehož součástí byly i tisíce vojenských jednotek, vydal zpět do Buckinghamského paláce. Z jeho balkónu pak zamávali tisícům lidí, kteří se před palácem sešli navzdory tradičně deštivému anglickému počasí. Při tradičním výstupu na balkón Karla a Camillu doprovázeli další členové královské rodiny, včetně prince Williama, jeho manželky Kate a jejich dětí prince George, princezny Charlotte a prince Louise. Královská rodina z balkónu přihlížela zhruba dvouminutovému přeletu vrtulníků a letadel královského letectva (RAF).

Zatčení protestující a věhlasní hosté

Na Trafalgarském náměstí v centru Londýna dopoledne na krále čekali odpůrci monarchie, kteří se sloganem Not my King volali po přechodu Británie ke zřízení s volenou hlavou státu. Policie následně na místě zatkla vůdce antimonarchistického hnutí Republic Grahama Smithe a pět dalších protestujících, uvedla média.

Republikány však mnohonásobně převýšili Karlovi příznivci i turisté, kteří si historickou akci nechtěli nechat ujít. Lidé z celého světa čekali podél cesty průvodu ve stanech i několik dní, další drželi místa s nejlepším výhledem od brzkých ranních hodin.

S větší pompou a pohodlím než v londýnských ulicích v lavicích Westminsterského opatství korunovaci přihlíželi světoví státníci, monarchové i celebrity a britští politici či představitelé církve. Přišli například španělský král Felipe VI. s manželkou Letiziou, jordánská královna Ranja, americká zpěvačka Katy Perry či britská herečka Emma Thompson. Ceremoniálu se zúčastnila i americká první dáma Jill Biden a její ukrajinská kolegyně Olena Zelenská, jejich prezidentští manželé, Joe Biden a Volodymyr Zelenskyj, přítomni nebyli.

Vedle státníků z více než 200 zemí byli na slavnost pozváni také nositelé Nobelovy ceny, náboženští představitelé, pracovníci komunitních a charitativních organizací i filmové a hudební celebrity. Česko reprezentoval prezident Petr Pavel s manželkou Evou.

Příbuzní a gratulanti

Obřadu se zúčastnili i Karlův mladší syn princ Harry a panovníkův bratr princ Andrew, ačkoliv neměli žádnou oficiální roli. Princ Harry ani princ Andrew již nevykonávají žádné královské povinnosti, i když z rozdílných důvodů – Harry se před lety vzdal královských povinností, Andrew se v roce 2020 stáhl ze své oficiální role v návaznosti na obvinění ze sexuálního zneužití nezletilé.

Ceremoniál, který Británie naposledy zažila v roce 1953, i přes jeho tradiční povahu doprovázelo několik modernějších prvků. Poprvé se korunovace účastnili buddhističtí, hinduističtí, židovští či muslimští náboženští představitelé. Britský premiér Rishi Sunak, který je hinduista, po slavnostní přísaze krále předčítal z biblického Listu Kolosanům. Poprvé také vystoupil gospelový sbor, stejný, který vystoupil na svatbě Harryho a Meghan.

Čtěte také: Korunovace Karla III. nekončí. Program dnes pokračuje speciálním koncertem pro 20 000 lidí

Čerstvě korunovanému králi a královně pogratulovala řada světových lídrů včetně předsedkyně Evropské komise Ursuly von der Leyen, francouzského prezidenta Emmanuela Macrona či amerického prezidenta Joe Bidena. Státníci vyzdvihli přátelství a spojenectví svých zemí s Londýnem. Na setkání s Karlem III. v uplynulých letech vzpomněl český premiér Petr Fiala a blahopřání i přes chladné vztahy Pekingu s Londýnem připojil čínský prezident Si Ťin-pching.

Zdroj: ČTK, New York Times

Karel Ryška

šéfeditor FTV Prima, COOL & ZOOM

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom