12. července 2023 16:00

Mansonova nejmladší vražedkyně je po půl století na svobodě. Ví, co musí dělat

Nejmladší vražedkyně z tzv. Mansonovy rodiny se po 53 letech dostala na svobodu a bude se snažit začlenit do společnosti. Potíž je v tom, že neumí nakupovat v obchodě nebo platit platební kartou.

Členka vražedné sekty Charlese Mansona Leslie Van Houten byla 12. července 2023 v Kalifornii propuštěna na svobodu. Třiasedmdesátiletá žena strávila 53 let za mřížemi v souvislosti se dvěma vraždami spáchanými v roce 1969 a podle informací kalifornského úřadu pro správu věznic měla být propuštěna podmínečně. Agentura AP uvádí, že by podmínka měla být stanovena na 3 roky.

Čtěte také: Co dnes dělají brutální vrazi? Příběhy nejznámějších členů Manson Family

Po propuštění žena zamířila do přechodného bydlení. V něm má Van Houten strávit zhruba rok a učit se tam základním dovednostem jako je řízení auta, nakupování potravin v obchodě nebo placení kartou, které si ve věznici osvojit nemohla a které se během jejího pobytu v nápravném zařízení staly pro světovou populaci běžnou rutinou.

V době vražd jí bylo 19 let

Van Houten bylo v době spáchání vražd pouhých 19 let, byla tak nejmladší členkou vražedné skupiny kolem jednoho z nejznámějších amerických zločinců, Charlese Mansona, jenž zemřel ve vězení v roce 2017 ve věku 83 let.

Manson založil svou komunitu, kterou dnes známe jako Mansonovu rodinu, v roce 1967. V rámci své sekty v San Francisku se oddával nevázanému sexu a drogovým orgiím. V srpnu 1969 pak nařídil stoupencům, aby náhodně zabíjeli obyvatele bělošské luxusní čtvrti v Los Angeles. Manson jim přikázal, aby zavraždili sedm lidí, včetně herečky Sharon Tate, manželky režiséra Romana Polanského. Té bylo v době vraždy 26 let a byla v osmém měsíci těhotenství. Společně s ní byli zavraždění její čtyři přátelé, včetně dědičky kávového impéria Abigail Folgerové a kadeřníka Jaye Sebringa.

Van Houten byla odsouzena za to, že následujícího dne, 10. srpna 1969, pomohla Mansonovi a jeho dalším stoupencům zabít majitele obchodu s potravinami Lena LaBianca a jeho ženu Rosemary v jejich domě v Los Angeles.

Zdroj: ČTK / Deadline / CNN

Petr Semecký

redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom