9. června 2023 06:00

Brutální vražedkyně z Manson Family se může dostat na svobodu

Koncem 60. let šokoval kult zvaný Manson Family svými brutálními činy nejen Američany. Někteří členové, včetně vůdce Charlese Mansona, jsou už po smrti, jiní si odpykávají doživotní tresty. Leslie Van Houten (73) už několikrát neúspěšně požádala o podmínečné propuštění, přičemž ani jednou jí nebylo vyhověno. Nyní jsou ale její šance na svobodu nemalé.

V roce 1969 Spojené státy americké šokovala brutální vražda herečky Sharon Tate, jejího nenarozeného dítěte a jejích tří přátel. Jak je dnes už známo, na svědomí je měl kult Manson Family. Jeho členkou byla v té době i Leslie Van Houten. Ta se na nejznámějším zločinu této sekty nepodílela, na rukou přesto krev má.

Pouhý den po zmasakrování Sharon Tate a jejích přátel se kult přesunul na Waverly Drive, kde se Van Houten už do vraždění aktivně zapojila. Společně s další členkou Patricií Krenwinkel celkem 41 bodnými ranami brutálně usmrtila obchodnici Rosemary LaBiancu. Původně měla dostat trest smrti, nakonec jí ale byl změněn na doživotí.

Rozmary mladé dívky

Samotný Charles Manson už od 9 let trávil většinu času v dětských nápravných zařízeních a dopouštěl se různě závažných zločinů. Stejně tak další členka kultu Susan Atkins nepocházela ze stabilního prostředí, matka podlehla rakovině, otec byl alkoholik a ona se tak vychovávala sama. O Leslie Van Houten se nic podobného říct nedá.

Její rodina byla ze střední třídy a ona sama byla výbornou studentkou. Ve škole také byla natolik oblíbená, že se stala královnou ročníku. Po rozvodu rodičů se nicméně rozhodla rebelovat, začala koketovat s narkotiky a školu vzdala. Mansonovi pak nedalo moc práce ji přesvědčit, že kult pro ni může být novou rodinou.

Podmínečné propuštění

Leslie Van Houten ani přes dlouhá léta strávená ve vězení a vysoký věk nepřestává doufat, že se jednoho dne přece jen dostane na svobodu. Na masakru na Waverly Drive se podílela v pouhých 19 letech a věří, že je schopná dokázat, že dnes už není hrozbou pro společnost. V ženské věznici v Coroně je koneckonců známá jako příkladná vězenkyně.

O podmínečném propuštění členky Manson Family rozhodovaly kalifornské úřady naposledy v roce 2021. Chtěly ji poslat na svobodu, rozhodnutí ale zvrátil guvernér Gavin Newsom. Odůvodnil to i tím, že mu přišel dopis od Debry Tate, sestry brutálně zavražděné Sharon, v němž vyslovila své obavy nad důsledky případného propuštění kteréhokoli žijícího člena kultu.

Kalifornské soudy se nyní postavily na stranu vražedkyně. Speciální porota vydala prohlášení, v němž jde proti Newsomovi. „Van Houten prokázala extrémní snahu o nápravu a lítost. Má realistické plány po propuštění a podporu rodiny a přátel,“ cituje z prohlášení internetový magazín Deadline.

Podle úřadů Leslie Van Houten už nepředstavuje pro společnost nebezpečí. Vzhledem k dosavadním komplikacím souvisejícím s jejím propuštěním bude však její svoboda záviset na soudních bitvách, jak její advokátka Nancy Tetreault sdělila webu CNN. Komise pro podmíněné propuštění je každopádně připravena příkaz vydat.

Zdroj: Deadline, CNN

Eliška Reiglová

redaktorka FTV Prima

Všechny články autora
Sdílejte článek
Štítky vražda Charles Manson sériová vražda Sharon Tate Manson Family Leslie Van Houten

Populární filmy na Prima Zoom