29. května 2024 09:44

Lvice si došla do zahrady pro rotvajlera, kamera ji zachytila, jak si psa odnáší v zubech

Ani tak mohutné a velké plemeno, jako je rotvajler, nemělo proti divoké šelmě žádnou šanci. Majitelé pozemku i místní úřady se teď obávají, aby se incident neopakoval.

Záběry, které uvidíte, zveřejnila britská BBC. Pocházejí z průmyslové kamery umístěné před mohutnou branou zahrady obytného komplexu ve městě Ongata Rongai. To leží jen 17 kilometrů jižně od keňské metropole Nairobi a žije v něm přes 170 000 lidí. Lvice na videu jediným mocným skokem zdolá dva metry vysokou zeď. A nejen to – jak můžete vidět, stejnou cestou se i vrací, tentokrát ale v tlamě nese bezvládné tělo čerstvě uloveného pejska:

Mohlo by vás zajímat: Malé klece, výkaly a stres. Drželi tři vlky v dodávce uprostřed Prahy, vzdát se jich nechtěli

Vrátí se pro druhého?

Slovo „pejska“ je ovšem v tomhle případě dost zavádějící. Nejedná se totiž o žádné malé plemeno, jak se možná ze záběrů zdá. Naopak. Lvice zabila velkého, dospělého rotvajlera, tedy psa, který podle standardů v kohoutku měří mnohdy víc než 60 centimetrů. Rotvajler Jaci byl navíc podle svých majitelů obzvláště mohutný a vážil téměř 75 kilogramům. „Viděl jsem tu lvici na pozemku,“ popsal děsivý zážitek Joshua Isigi, který je v rezidenci zaměstnaný. „Vzal jsem do ruky mačetu a přejel jsem s ní po nějakých kovových plátech, abych šelmu vyplašil.“ Zachránit Jaciho se mu ale nepovedlo.

Nezabralo jí to ani 10 minut. Všechno se stalo jen tak, z ničeho nic,“ uvedla majitelka Jaciho, Sylvia Wamaiová. Té doma zbyl ještě Jaciho psí bratr Laser. Oba rotvajleři spolu v rezidenci spokojeně žili necelé dva roky. „Je to těžké, takhle o psa přijít… když se Laserovi věnuji, hned si vzpomenu, že byli dva. A nebyla to žádná normální smrt, ale něco, co přišlo jako náhlý šok… je to prostě smutné,“ svěřila se rozrušená majitelka psa.

Úřady nebudou riskovat

Oblastí Národního parku Nairobi různí predátoři a další divoká zvířata migrují během období dešťů celkem běžně. Vzhledem k tomu, že je 80 procent parku oplocených, nebývají s nimi v rezidenčních čtvrtích téměř žádné problémy.

Lvice, která v zahradě v Ontaga Rontai získala velice snadnou kořist, by se ale podle místních úřadů mohla do oblasti znovu vrátit. Vzhledem k nebezpečí, které šelma představuje nejen pro psy ale potenciálně i pro lidi, se proto rozhodli ji vystopovat a ulovit.

Zdroj: BBC News Africa, BBC, Nairobi News.

Téma, které jste mohli minout: Až 18 % hyen nepřežije drastický porod. V mnoha směrech jde o výjimečná zvířata

Klára Ochmanová

redaktorka FTV Prima

Všechny články autora