22. ledna 2024 06:00
Adam Vala

Chcete legálně lovit dinosaury? Existuje jediné místo na světě, kde vám dají platnou povolenku

Lovem bez licence či povolení si zaděláváte na problém. I hon pravěkých ještěrů musí mít svá pravidla. Na tomhle místě seženete potřebné dokumenty.

Všichni dobře ví, že pokud chce někdo lovit ryby, musí mít rybářský průkaz. Podobná pravidla platí i v případě, pokud se chcete připojit k lovu divoké zvěře, povolenka je nutnost. Takže vás určitě nepřekvapí, že kdyby se cílem vaší honitby měli stát dinosauři, bez patřičných dokumentů se rovněž určitě neobejdete. Vše má ale své řešení, jen budete muset za povolením cestovat do Spojených států.

Mohlo by vás zajímat: Na Měsíci jsou podle všeho mrtví dinosauři. Jak se tam dostali?

Město Vernal ve státě Utah je patrně jediným místem na naší planetě, kde můžete získat povolenku k legálnímu lovu dinosaurů. Místní úřad ji vydává už od roku 1951 a překvapivě jde na odbyt. Podle zprávy Museum of Hoaxes si ji ročně obstará až 60 tisíc lidí, což je mírně zarážející, vezmeme-li v potaz, že... ano... široko daleko žádní dinosauři nejsou.

Dinosauří země

Ve Vernalu to ale očividně nikomu nevadí a dokonce úřady stanovují pravidla, kolik dinosaurů lze s jednou povolenkou ulovit. Jmenovitě jde o jeden kus Tyrannosaura Rexe či Diplodoca, dva samce Stegosaura a až čtyři Pterodaktyly. Bez ohledu na množství vydaných povolenek ale i nadále platí, že ve Vernalu zatím nebyl zastřelen ani jeden dinosaurus, ačkoliv jich jsou v okolí pohřbeny tisícovky.

Městu a jeho okolí, kde byly fosílie dinosaurů objeveny už na začátku 20. století, se přezdívá Dinosauří země a jde o velmi významné naleziště, kde se mimochodem nachází Dinosaur National Monument. Za tímto účelem proto vznikla v oblasti řada muzeí, ale i atrakcí, za kterou maličko podezřívavě máme i ono udělování povolenek. Jeden ale nikdy neví, takže si s sebou pro jistotu vezměte dva doklady, kdybyste si náhodou chtěli při návštěvě Vernalu přece jen trochu zalovit.

Zdroj: Museum of Hoaxes, Dinoland

Adam Vala

Populární filmy na Prima Zoom