2. ledna 2024 06:00

Nejrealističtější dinosauři, jaké dnes můžete vidět. Prohlédněte si úžasné obrázky

Zapomeňte na Jurský park a seznamte se s jeho daleko propracovanějším nástupcem. Alespoň co se týče samotných dinosaurů.

Dokumentární seriál Prehistorická planeta, z něhož pocházejí snímky v horní galerii, nenadchne jen milovníky dinosaurů. Tvůrci si vyhráli s každým detailem. Z dávných zvířat kloužou sněhové vločky, peří se jim leskne ve světle pronikajícím pradávným lesním podrostem... zkrátka a dobře, místy by se ani nedalo poznat, že nejde o obyčejný dokument, kdyby objekty jeho zájmu před 66 miliony let nevyhynuly. Dokonce ho vypráví David Attenborough!

Není asi divu, protože triky, které daly těmto dinosaurům život, vytvořila Moving Picture Company; parta, která stojí za počítačovou animací ve filmech jako Lví král (2019), Spider-Man: Bez domova (2021) nebo, Blade Runner 2049 (2017). Producenta seriálu navíc dělal známý režisér, producent a scenárista Jon Favreau (Iron Man 1,2 a 3, Avengers: Endgame, Solo: Star Wars Story aj.) Každý milovník prehistorických monster se ale bezpochyby ptá na totéž: Jak přesné tohle vyobrazení je?

30 let od Jurského parku je znát

První film, který kdy dokázal dinosaury vyobrazit skutečně realisticky a v souladu s tehdejším věděním, byl samozřejmě Jurský park Stephena Spielberga. Ten ale vznikl před 31 lety a od té doby lidstvo dokázalo o prehistorických zvířatech získat obrovské množství nových informací – včetně takových, které tehdejší domněnky o vzhledu a chování dinosaurů zcela vyvrátily.

Věděli jste například, že velociraptoři, jež Spielberg ve svém filmu vyobrazil jako tmavozelené, holé ještěry, měli ve skutečnosti poměrně pestrobarevné peří? A to zdaleka není všechno. O nejnovějších poznatcích ohledně velociraptorů si můžete počíst například v tomto článku.

Tvůrci Prehistorické planety přistupovali k tématu ještě o něco zodpovědněji. Dokonce tak zodpovědně, že díky nim vědci občas zjistili i něco, čím si do té doby nebyli jistí. Jako jeden příklad za všechny můžeme uvést dilema, které tvůrci měli s ploutvemi mořského dravce plesiosaura.

„Museli jsme se rozhodnout, jestli je při pohybu vyobrazíme raději takové trochu tuhé, anebo jestli se budou ohýbat,“ vysvětlil serveru The Verge paleontolog Darren Naish, který na projektu pracoval jako odborný konzultant. „Nakonec jsme zvolili ty méně tuhé, protože animátoři tvrdili, že ta biomechanika takhle funguje lépe.“ A jak ukázal následný výzkum, tato interpretace byla pravděpodobně správná.

Nejpřesnější anatomicky i chováním dinosaurů

Seriál zkrátka shromáždil veškeré zatím dostupné informace o dinosaurech a s pomocí počítačové grafiky jeho tvůrci ukuchtili nejrealističtější a anatomicky i vědecky nejpřesnější vyobrazení dinosaurů, které máme v současnosti k dispozici. Chování prehistorických zvířat v dokumentu taky plně odpovídá tomu, co o nich vědci z fosilií dokázali zjistit. Je však otázkou, zda tyto poznatky obstojí i za třicet let, nebo ze z Prehistorické planety stane další Jurský park.

Zdroj: The Verge, The Guardian, Irish News

Klára Ochmanová

redaktorka FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom