18. září 2023 14:52

Jurský park nám lhal. Velociraptor vypadal a choval se výrazně jinak

Dinosauři se Stephenem Fryem S1 (2) – Opeření dinosauři

Velociraptor platí za jednoho z nejznámějších a nejoblíbenějších dinosaurů, a to především díky svému vyobrazení ve slavném Jurském parku. Podoba skutečného ještěra však byla svému filmovému protějšku výrazně vzdálená.

Velociraptor patří mezi dinosaury, které proslavil Spielbergův Jurský park, přestože se časem ukázalo, že jejich vyobrazení nemůže být pravdě vzdálenější. V době vzniku filmu totiž mezi vědci panovala domněnka, že velociraptor byl členem stejného rodu jako Deinonychus, podle něhož byli filmoví raptoři vytvořeni. Minimálně od roku 2007 však vědci docházeli k závěru, že velociraptor se od filmového monstra – a tím i Deinonycha – znatelně lišil.

Krev a peří

Dinosaurus obýval severní kontinenty v období pozdní křídy, zhruba před 75 až 71 miliony let. Jeho pozůstatky byly nalezeny například na území dnešního Mongolska. Dorůstal do výšky dvou metrů a jeho charakteristickým znakem byl kromě drobných ostrých zubů i srpovitý dráp na noze. Odborníci se dnes shodují, že dráp používal spíše k znehybnění kořisti, případně – pokud šlo o větší zvíře – se na ní snažil udržet. Jak ale uvidíte v pořadu Dinosauři se Stephenem Fryem na Prima ZOOM, nejde o jedinou věci, kterou se od filmového predátora lišil.

K tématu: Který dinosauří film je nejlepší? Seřazení všech šesti Jurských parků a světů podle kvality

Dle studie z roku 2007 byl velociraptor částečně pokrytý pernatým pokryvem, neboť na základě ulnárních papil na kostech je jisté, že měl opeřené končetiny. Létat nicméně neuměl, mohl mít ale 14 loketních letek, které mu pomáhaly při šplhu, skákání a dost možná i při komunikaci. Kromě toho vědci předpokládají, že měl výborný sluch, díky kterému dokázal vyhledat kořist i na velkou vzdálenost. Zároveň se má za to, že na rozdíl od svého filmového protějšku nelovil ve smečkách. Nebylo vyloučeno spolustolování několika velociraptorů u jedné ulovené kořisti, jako lovec však měl být spíše samotářem.

Filmařům však slouží ke cti skutečnost, že se pokusili vědecké poznatky v pozdějších dílech filmové série začlenit do vyprávění, a tak se raptor dočkal ve snímku Jurský svět: Nadvláda opeřené aktualizace.

Zdroje: Answerin Genesis / Thoughtco.com

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom