6. prosince 2023 06:00
Adam Vala

Nejnebezpečnější vodní predátoři světa: Proti těmto monstrům byli žraloci bezzubí mazlíčci

Jak by si v souboji vedli mosasaurus a pliosaurus? Dnešní vodní predátoři jim nesahají ani po zadní ploutev.

Pokud vás děsí žraloci, nenavštívili byste bažiny kvůli obavám z aligátorů a projížďka na loďce deštným pralesem není vaše vysněná dovolená kvůli piraním, v pravěku byste žít nemohli. Tehdejší vodní predátoři totiž byli ještě děsivější než ti, před nimiž se máme na pozoru dnes, a sledovat jejich vzájemný souboj by zřejmě bylo nervy drásající drama.

Mohlo by vás zajímat: Prehistorický predátor pliosaurus rozcupoval i dvoutunovou kořist. Podívejte se, jak lovil

Kdo by ale vyhrál? Byl by to monstrózní mosasaurus, který se vyznačoval obří tlamou plnou ostrých zubů a délkou přesahující patnáct metrů? Nebo snad pliosaurus s rozměry jen o trochu menšími, ale kvůli velikosti svých čelistí neméně děsivý? Odpověď není snadné získat, neboť oba jedinci už vymřeli. Přesto se touto otázkou můžeme zabývat alespoň hypoteticky a zkusit odhadnout, jak by souboj dopadl.

Pokud jde o délku, Mosasaurus hoffmanni by svého soka porazil. Jak už je uvedeno výše, mosasaurus mohl podle největších kosterních ostatků dosahovat až délky 17 metrů, kdežto Pliosaurus funkei – největší z tohoto rodu – měřil zřejmě jen 12 metrů. Mosasauři však byli typicky štíhlejší s protáhlou lebkou, zatímco pliosauři měli velké zavalité hlavy přímo napojené na pořád značně velké tělo. Díky tomu byli schopní svými obrovskými zuby svou kořist doslova rozkousat, zatímco mosasauři měli tendenci kořist chňapnout a rovnou ji spolknout.

Z tohoto důvodu bychom se proto v souboji klaněli spíše k pliosaurovi, protože by nepochybně došlo na souboj tlamami a tam by měl proti mosasauruovi výhodu. Mosasaurus by navíc mohl jen stěží polknout 12metrového soka, a pokud by nebyl dostatečně rychlý nebo by neměl trochu štěstí, zřejmě by nedokázal pliosaura držet dostatečně pevně a dlouho, aby jej vysílil.

Zdroj: IFL Science, Discover, BBC

Adam Vala

Populární filmy na Prima Zoom