15. prosince 2023 06:00

Prohlédněte si gigantickou lebku dávného monstra. Její objevení způsobilo oprávněné pozdvižení

Obrovský mořský dravec známý jako pliosaurus byl postrachem oceánů před 150 miliony let. Kvůli tomu, jak silný byl stisk jeho čelistí, se mu přezdívá „mořský tyranosaurus“…

Jak „pohodlné“ bylo dělat vykopávky přímo uprostřed útesu v anglickém Dorsetu, zavěšený i s veškerým vybavením na laně asi tak 15 metrů vysoko nad pláží, necháme na vaší představivosti. Odborníci nicméně tohle nepohodlí velice rádi podstoupili, protože odměna je sladká. To, co útes ukrýval, je totiž zatím nejzachovalejší fosilií lebky pradávného mořského dravce Pliosaura, co se archeologům (a nejen těm britským), kdy poštěstilo najít.

Jako obrovský smrtící stroj

Pliosaři byli ohromnými stvořeními s obří hlavou, krátkým krkem a čtyřmi ploutvemi. Vody jurských moří brázdili zhruba před 150 miliony let. Výzkumy naznačují, že tihle nebezpeční dravci bývali asi dvakrát větší než dnešní kosatky. Ve svých protáhlých čelistech měli obrovskou sílu – 33 tisíc newtonů. Jen pro srovnání, mořský krokodýl, který je v současnosti považovaný za zvíře s nejsilnějším stiskem čelistí na planetě, dokáže vyvinout tlak „jen“ 16 tisíc newtonů.

Přečtěte si také: Jak přesně Tyrannosaurus rex drtil své oběti? Vědci spočítali ničivou sílu jeho čelistí

Na fosilizované, dvoumetrové lebce, kterou vědci v dorsetských útesech objevili, je k vidění i 130 obrovských, dlouhých a nesmírně špičatých zubů. Když si je prohlédneme pořádně, uvidíme, že je z vnitřní strany zdobí dlouhé, vertikální rýhy. Nejsou tam nadarmo. Díky nim dokázal pliosaurus bleskově rychle vyprostit zuby z masa oběti a ihned jí zasadit další úder jako dokonalá, smrtící zbraň.

Vědci se shodují na tom, že pliosaurus, jehož lebku objevili, měřil zhruba 12 metrů. „To zvíře bylo tak masivní, že dokázalo efektivně ulovit cokoli, co mělo tu smůlu a vyskytlo se v jeho okolí,“  shrnul doktor Andre Rowe z bristolské univerzity svoje pocity. Tihle „nešťastníci“ byli většinou pliosaurovi příbuzní plesiosauři nebo ichtyosauři, kteří jsou vzdáleně podobní delfínům… a důkazy naznačují, že se pliosauři nevyhýbali ani příležitostnému kanibalismu.

Objeví i zbytek?

Lebku odborníci objevili vlastně náhodou. Její část našli ve zříceném skalním úlomku a pravděpodobnou lokaci, odkud fosilie spadla, jim pomohly určit drony. Podrobně ji chtějí veřejnosti představit 1. ledna ve speciálním programu s Davidem Attenboroughem. O tomto slavném dokumentaristovi si něco víc můžete přečíst například v článku David Attenborough slaví 95. narozeniny a pořád nemá rád jen jedno zvíře.

Teď vědce hlavně zajímá, jestli útes schovává i zbytek těla fascinujícího prehistorického mořského zabijáka. Musejí ale postupovat rychle, protože skály v Dorsetu erodují nesmírně rychle. Každý rok se ztratí třicet centimetrů, odborníkům tak začíná doslova závod s časem. „Vsadil bych život na to, že tam někde je,“ svěřil se BBC místní paleontolog Steve Etches entusiasticky. „Máme tak příležitost, která se naskytne jen jedinkrát za život…“

Zdroj: BBC, Prehistoric Wildlife, Geologi.no

Klára Ochmanová

redaktorka FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom