17. března 2024 17:46

Podívejte se, jak soptí puklina na Islandu. Láva z ní teče dvěma směry

Výbuch vulkánu na Islandu

Na jihozápadě Islandu byl vyhlášen nouzový stav kvůli nové sopečné erupci, k níž došlo v na poloostrově Reykjanes v sobotu 17. března 2023. Podle experta citovaného serverem BBC News se jednalo o nejsilnější ze čtyř erupcí, které oblast za poslední tři měsíce zasáhly. Jasně červená záře byla vidět desítky kilometrů daleko v hlavním městě Reykjavíku.

Láva a kouř se začaly valit ze sopečné pukliny v sobotu po 20:00 místního času (21:00 SEČ) severně od dříve evakuovaného rybářského přístavu Grindavík, blízko místa, kde došlo k erupci 8. prosince 2023. Provoz mezinárodního letiště Keflavík, které rovněž leží v oblasti, nebyl narušen.

Erupci můžete živě sledovat tady:

Přečtěte si také: Islandská sopka chrlí lávu z dlouhého příkopu, tryskající hmota bere dech

Láva ohrožuje optické kabely a vodovod

Z pukliny dlouhé 2,9 kilometru láva podle expertů teče dvěma směry – na jih a na západ. Zatímco jižní proud se dostal až k ochranné zdi, již úřady nechaly vybudovat kolem Grindavíku, západní proud míří k geotermálním lázním Modrá laguna, které patří k největším turistickým atrakcím Islandu, a ke geotermální elektrárně Svartsengi zásobující teplou vodou většinu poloostrova Reykjanes. Islandská média již dříve upozornila, že horká voda se na Islandu používá rovněž k vytápění budov.

Geotermální lázně a elektrárnu chrání stejně jako město Grindavík zdi, vystavěné v uplynulých měsících, odborníci ale vyjádřili obavy, že by proud lávy mohl poškodit optické kabely a způsobit tak přerušení telefonického a internetového spojení. Ohroženo je také potrubí pro rozvod horské vody, které proud lávy poničil při únorové erupci, což vedlo k přerušení dodávek tepla pro více než 20 000 lidí i mezinárodní letiště.

Mohlo by vás také zajímat: Výbuch sopky na Sumatře usmrtil 11 turistů, další se pohřešují. Popel letěl tři kilometry vysoko

Další evakuace Grindavíku

Šéfka severského vulkanologického centra Rikke Pedersenová uvedla, že v době nejnovější erupce bylo v oblasti 500 až 600 lidí. Většina z nich byla evakuována z lázní Modrá laguna, které byly jako při předchozích erupcích uzavřeny. Město Grindavík mělo dříve kolem 4000 obyvatel, ti ale kvůli nedávným erupcím opakovaně museli opustit své domovy a většina se rozhodla se již nevracet. V sobotu byli v Grindavíku evakuováni obyvatelé pěti až deseti domů.

Geofyzik Magnús Tumi Guðmundsson, který byl jedním z expertů, kteří se vydali na přelet vrtulníkem nad zasaženou oblastí, místním médiím podle BBC řekl, že sobotní erupce je ze série erupcí z posledních měsíců zatím nejsilnější. Agentura Reuters uvedla, že se proud lávy v neděli zpomalil, podle islandských úřadů ale nadále představuje nebezpečí pro infrastrukturu i pro přilehlý rybářský přístav.

Zdroj: ČTK, BBC, Reuters

Mohli jste minout: Sopka Marapi na Sumatře vychrlila kouř přes tisíc metrů vysoko:

Miroslav Honsů

redaktor FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom