19. prosince 2023 11:39

Islandská sopka chrlí lávu z dlouhého příkopu, tryskající hmota bere dech

Na Islandu vybuchla sopka

Island má novou atrakci, k životu se probudila sopka na seizmicky aktivním poloostrově Reykjanes.

Sopka chrlí přes 100-200 metrů krychlových lávy za sekundu, jež tryská na povrch vulkanicky aktivní trhlinou. Ta se nachází asi čtyři kilometry severovýchodně od rybářského městečka Grindavík, jehož přibližně 4000 obyvatel bylo evakuováno už v listopadu. Výtrysky lávy můžete sledovat tady:

Přečtěte si také: Island očekává výbuch obávané sopky. Zemí otřásla zemětřesení, láva teče pod městem

Sopka vybuchla v pondělí pozdě večer místního času a láva se pohybuje na jihovýchod směrem ke Grindavíku. Kvůli erupci byly uzavřeny i termální přírodní lázně Modrá laguna, ohrožena může být i blízká geotermální elektrárna Svartsengi. Otazník visí nad leteckou dopravou – hlavní islandské letiště Keflavík ležící nedaleko 50 km vzdáleného Reykjavíku zůstává otevřené, pokud ale lávový proud změní svůj směr, může se situace rychle zhoršit.

Erupci předcházely desetitisíce otřesů

Podobnou erupci seizmologové očekávali již několik měsíců poté, co oblast v okolí sopky Fagradalsfjall v září a říjnu zasáhly desetitisíce drobných zemětřesení. Podle zástupce islandské civilní obrany Vidira Reynissona jde tentokrát o „poměrně rozsáhlou událost“,

Mohlo by vás zajímat: Masivní výbuch sopky na Islandu: Záběry ukazují lávu stříkající vysoko do vzduchu

Island je se svými přibližně 30 sopkami jednou z vulkanicky nejvýznamnějších lokalit na světě. Označení sopka je ale na Islandu trochu zavádějící, velmi často jde totiž o soustavu kráterů. Také k nejnovější erupci nedošlo na žádné konkrétní sopce, láva tryská z asi 4 km dlouhé trhliny v oblasti Sundhnúksgígar spojující řadu dávných vulkanických kráterů.

Zdroj: BBC, Reuters

Miroslav Honsů

redaktor FTV Prima

Všechny články autora
Sdílejte článek
Štítky zemětřesení sopka Island Reykjavík Reykjanes Grindavík Keflavík

Populární filmy na Prima Zoom