22. července 2023 06:00

Aktivní sopka sužuje dvoumilionové město. Podívejte se, jaké škody opakovaně páchá

Operace vulkán S1 (2) – Rozzuřené Nyiragongo

Pohoří Virunga skrývá aktivní vulkán, v jehož blízkosti leží dvoumilionové město. To přežilo už dvě zhoubné erupce, obyvatelé se ale nebojí pouze sopky.

Západně od hranic Konžské demokratické republiky s Rwandou se nachází tři a půl kilometru vysoká sopka Nyiragongo, jeden z nejaktivnějších vulkánů světa, jenž se probouzí k sopečné aktivitě zhruba každé dvě dekády. To komplikuje život především dvěma milionům obyvatel města Goma, které se od této sopky nachází jen 20 km jižně, jen půl hodiny jízdy autem. Vulkán výrazně zasáhl do rytmu města v roce 2002, kdy proud lávy při mírné erupci přetnul Gomu a pokračoval do jezera Kivu, kde vytvořil poloostrov. Událost si vyžádala 250 obětí. Sopka ale ještě neřekla své poslední slovo.

Návrat žhavé smrti

Další erupce přišla 22. května 2021, celkem nečekaně, po letech relativního klidu. Lávové proudy zaplavily 17 vesnic i předměstí Gomy. Ve žhavém pekle, které sežehlo tisíce domů, zemřelo kolem 30 lidí. Ostatní se dali na útěk. Jak to vypadalo, když se Goma ocitla v plamenech, můžete vidět na záběrech z pořadu Operace Vulkán na Prima Zoom. Seismická aktivita ustala 7. června, obyvatelé Gomy ale stále nemají vyhráno. Výzkumy v okolí jezera Kivu naznačují, že vulkanická aktivita probíhá i zde a v nejhorším případě může vést k limnické erupci.

Čtěte také: U Tongy vybuchla podmořská sopka. Pobřeží země už decimuje vlna tsunami

Na dně jezera se totiž mohou hromadit nebezpečné plyny, a to včetně oxidu uhličitého. Pokud k erupci dojde, může to stát život každého, kdo bude v okolí dýchat. O tom nás ostatně poučila limnická erupce u jezer Nyos a Monoun v Kamerunu. Nad hladinu se tehdy vznesl mrak oxidu uhličitého, jenž se následně vypravil k vesnici Lower Nyos. Smrtící oblak stál život 2 000 lidí a bezpočtu zvířat. Ti, kteří přežili, měli respirační potíže, a to včetně zvracení krve. Nebezpečnou oblast se podařilo dostat pod kontrolu pomocí speciálního potrubí, které plyny odvádí z povrchu. Doufejme, že se podobné opatření podaří i u jezera Kivu dříve, než zde dojde k podobné katastrofě.

Zdroje: Encyclopedia Britannica Vulkane.net

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom