15. února 2024 07:00

Všechno důležité o HHC v Česku: Poznejte psychoaktivní látku, kvůli níž skončilo několik dětí v nemocnici

Co je HHC a proč se o něm v současnosti tolik diskutuje? Jak bude ohledně jeho prodeje postupovat vláda? A může zákaz prodeje výrobků s HHC přinést další problémy, jak tvrdí kritici?

Třípísmenná zkratka „HHC“ nezní v poslední době často jen z médií. Hovoří se o ní i mezi rodiči, učiteli, lékaři, prodejci, dlouhodobě nemocnými… a živě ji probírají i politici ve Sněmovně.

Na konci ledna 2024 kvůli ní totiž skončilo v karlovarské nemocnici hned několik dětí z místní základní školy. Ty se bohužel předávkovaly HHC obsaženým ve speciálních, ale běžně dostupných želé bonbonech.

Co to je HHC?

HHC, tedy Hexahydrokanabinol, je derivát známějšího THC, tedy hlavní psychotropní látky, která se v konopí vyskytuje. HHC se nicméně v setém konopí dá najít pouze ve stopovém množství, takže se vyrábí uměle.

I HHC je psychoaktivní látkou, tedy jinými slovy, mění vědomí a prožívání. Na trzích se ale objevila nedávno, a tak je zatím legální. Prodává se de facto namísto marihuany, a to v mnoha podobách, od náplní do elektronických cigaret až po pochutiny, jako jsou čokolády, bonbony anebo sušenky.

V čem je látka nebezpečná?

Nebezpečí HHC je hned několik. To první souvisí s jeho výrobou a s tím, jak se prodává. Výrobci zboží prezentují pod hlavičkou suvenýru, nikoli jako potravinu nebo léčivo, takže se vyhnou téměř všem státním kontrolám. Výsledkem může být, že se ve výrobcích mohou vyskytovat různé škodliviny, třeba těžké kovy, které se používají při syntéze drogy. Nikdo navíc netuší, kolik HHC výrobek přesně obsahuje.

Druhý problém je v tom, že přesné účinky HHC na lidský organismus ještě nikdo nezná. Víme, že intoxikace HHC se projevuje podobně jako intoxikace THC, tedy zlepšením nálady, euforií, zvýšením apetitu, uvolněním mysli i těla… dokonce může pomoci i od bolesti.

Požití vyšších dávek ale na druhou stranu končí někdy i mdlobami, úzkostmi, nespavostí, třasem, pocením, negativními pocity a dokonce i ztrátou vědomí. Vědci bohužel netuší, kolik látky je k předávkování třeba, a nevědí ani, jestli na ni vzniká závislost. Potenciál k tomu HHC nicméně rozhodně má.

Třetí nebezpečí není v samotné látce, ale v tom, že se prodejci cíleně zaměřují na co nejmladší zákazníky. Ty samozřejmě bonbony a čokolády v pestrobarevných obalech s obrázky marihuany a dinosaurů, superhrdinů nebo raket zajímají. Navíc je propagují někteří influenceři.

K předávkování ale může tím pádem dojít velice snadno, protože než pozřená droga začne působit, trvá to dlouho, mnohdy v řádu několika desítek minut. To si ale děti neuvědomují, a tak pokračují v konzumaci. Přesně tak skončili v nemocnici zmínění žáci základní školy na Karlovarsku.

Zboží s HHC je zároveň snadno dostupné pro kohokoli, je totiž normálně k dostání v některých obchodech s potravinami i ve volně přístupných automatech.

Komu může HHC pomáhat?

Stejně jako marihuana i HHC některým lidem pomáhá zvládat chronické bolesti, nevolnost a nechutenství při onkologické léčbě či nespavost. Proto by mnozí dali přednost regulaci HHC namísto plošného zákazu, který chce česká vláda uvést v platnost během následujícího měsíce.

Prodejcům se samozřejmě plánované zařazení HHC na seznam zakázaných látek taky nelíbí. Argumentují tím, že výrobky mají určitou exspiraci, a pokud je v dané lhůtě neprodají, přijdou o spoustu peněz. Plánují kvůli tomu podat na stát žalobu.

Způsobí zákaz HHC další problémy?

V současnosti je v Evropě 12 zemí, které se HHC rozhodly zakázat, odborníci nicméně upozorňují, že by kvůli plošnému zákazu HHC mohly trh zanedlouho ovládnout jiné, podobně problematické deriváty.

K tématu: HHC bude dočasně na seznamu zakázaných návykových látek, schválila vláda

Před zákazem takto varovala asociace adiktologů, a také národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil (ODS), který dal za příklad Francii. Právě tam prý trh na zákaz HHC okamžitě zareagoval a látku nahradily silnější substance.

Zdroj: CNN Prima News, National Library of Medicine, European Monitoring Centre for Drugs and Drug Addiction

Mohli jste minout: Uživatelé se bouří proti dočasnému zákazu HHC: Látka jim pomáhá se zdravotními problémy

Klára Ochmanová

redaktorka FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom