21. října 2023 06:00

Nová smrtící droga má sexy barvu a voní po jahodách. V Evropě slaví úspěch

Nová droga, která nabírá na popularitě v Evropě, má jeden zásadní problém, který z ní dělá nevyzpytatelného zabijáka.

Světle růžový prášek s lahodnou vůní jahod vypadá od pohledu nevinně, do neškodné substance má však daleko. Říká se mu Túsíbí nebo jen zkráceně Tusi, syntetický halucinogen 2C-B dnes ale ve skutečnosti moc často neobsahuje anebo je pančovaný mnoha dalšími drogami.

V Tusi tudíž můžete najít všechno možné, nejčastěji ale obsahuje ketamin smíchaný s extází (MDMA) s příměsí kofeinu či pervitinu, respektive metamfetaminu. Do hotové směsi pak výrobci pro atraktivitu přidávají i trošku aromatizovaného červeného potravinářského barviva.

Problém s růžovým kokainem

Problém drogy původem z Kolumbie je zjevný: Tusi je absolutně nevyzpytatelná droga, která sice uspokojuje moderní poptávku po syntetických drogách z laboratoří, zároveň si ale nemůžete být jistí, co v ní najdete a hlavně, co vám ve finále udělá. Přesto z trhu právě tyto syntetické drogy vytlačují drogy přírodní, třeba konopí, kokain nebo heroin a získávají na velké popularitě.

Nejde přitom jen o problém Latinské Ameriky. V Evropě zažívá růžový kokain solidní boom, takže jej podle informací WHO už můžete najít v mnoha místních metropolích a velkých městech. Nejvíc si na nové droze ujíždějí Španělé, z rekreačních uživatelů drog ji tam podle průzkumu vyzkoušel už každý pátý.

Růžový kokain se návykové látce přezdívá, protože se užívá stejně a má i podobný „nájezd“, serotoninové receptory ale stimuluje ještě intenzivněji a její účinky trvají déle – až šest hodin. Výměnou za vydatnou jízdu však uživatele čeká strmý pád, který mnohdy vyvolá i problémy se srdcem, které mohou zabít i zdravého jedince.

Zdroj: UNODC / El País / ARKBH

Klára Ochmanová

redaktorka FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom