29. července 2023 19:30

Další Útěk do divočiny skončil tragicky. Ve stanu zemřel i čtrnáctiletý chlapec

Těla dvou čtyřicetiletých žen a čtrnáctiletého chlapce byla objevena náhodným turistou, úřadům nějakou dobu trvalo, než jejich ostatky identifikovali.

Celý příběh, hlavně jeho nešťastný konec, silně připomíná Útěk do divočiny. Knihu a stejnojmenný film podle skutečných událostí popisující smrt Chrise McCandlesse, který se snažil přežít v Aljašské divočině, ale povedlo se mu tam zůstat naživu jen 113 dní.

Přečtěte si také: Nejslavnější samotáři: Příběhy lidí, kteří dokázali žít desítky let o samotě

Jedenačtyřicetiletá Rebecca Vance se svým čtrnáctiletým synem a dvaačtyřicetiletou sestrou Christine se podle toho, co v rozhovoru vypověděla jejich příbuzná, rozhodli odejít do coloradské divočiny loni v červnu. Zima ve Skalnatých horách byla ale tentokrát extrémně krutá.

Jak přežít zkoumali ve videích na YouTube

Její úmysly nebyly špatné,“ vysvětlila novinářům nevlastní sestra Rebeccy. „Myslela si, že tím svého syna i sestru ochrání, protože nechtěla mít nic společného s tím, kam současný svět v jejích očích směřoval.“ Tyhle pocity se u Rebeccy údajně ještě prohloubily během pandemie. Její čtrnáctiletý syn, který byl v domácím vzdělávání, se prý velmi těšil, přestože ho mrzela ztráta kontaktu s kamarády.

Jak přežít, se prý rodina pokoušela naučit z knih a videí na YouTube. Do coloradské divočiny odešli v červenci 2022 a příbuzní od nich od té doby neměli žádné zprávy. Kam přesně míří, se jim nesvěřili.

První z mrtvých těl, napůl mumifikované a ve vysokém stadiu rozkladu, našel náhodný turista 9. července 2023 jen asi 300 metrů od kempu Gold Creek v okrese Gunnison. Další dvě těla objevili už zástupci šerifa okresu, a to hned další den, zavřená v nedalekém stanu. Do Ohio City, nejbližší civilizace, to rodina měla asi 15 kilometrů.

Spekulace a fakta

Co se s nimi přesně v divočině dělo, se už asi nedozvíme. Tohle jsou nicméně fakta, ze kterých se teď místní autority pokoušejí udělat si o tom představu: Všechna tři těla byla očividně podvyživená. Všichni tři určitě zemřeli už během zimy. Ve stanu se nenašlo žádné jídlo, jen jediný sáček instantních nudlí. I přesto, že s sebou rodina měla hned několik knih o přežití v divočině a o tom, jak si obstarat jídlo, vypadalo to, že se spíš živili potravinami nakoupenými v supermarketu.

Poblíž stanu byla polorozpadlá dřevěná chýše, zřejmě pozůstatek pokusu si postavit přístřešek. Podle toho, co vypověděl místní koroner, ale museli čelit mimořádně kruté zimě a je možné, že je zaskočil sníh. O tom by svědčil i fakt, že se vyměšovali velice nedaleko stanu, ve kterém se rozhodli pokusit kruté podmínky přečkat, v evidentní snaze nevystavovat se mrazivým teplotám dlouho.

Mohlo by vás zajímat: Holčička přežila 24 hodin v divočině. Pomohla jí odvaha i základní pravidlo pro ztracené

Vznikající obydlí možná dokonce po příchodu sněhu opět pomalu rozebrali, aby měli dost dřeva na oheň, který zakládali přímo ve stanu. Vyšetřovatelé proto u dvou těl jako příčinu smrti vedle umrznutí a vyhladovění nevylučují ani otravu oxidem uhelnatým. Světlo by do případu měla alespoň trochu vnést pitva.

Zdroj: AP, New York Times, The Colorado Sun

Klára Ochmanová

redaktorka FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom