13. června 2023 14:55

Jak čtyři děti přežily 40 dnů v amazonské džungli? Nikdo z nás by neměl šanci

Schopnost poradit si v nepřátelském prostředí jihoamerické džungle má málokterý dospělý. Natož malé děti...

Jak se hledá jehla v kupce sena nebo přesněji skupinka malých dětí v panenském pralese, si vyzkoušeli záchranáři pátrající po čtyřech sourozencích, kteří přežili ztroskotání letadla na jihu Kolumbie. Rozsáhlou operaci trvající několik týdnů už málem vzdali, když se z vojenské vysílačky ozval domluvený signál „zázrak, zázrak, zázrak, zázrak“.

Přečtěte si také: Peklo v jeskyni: Jak probíhala záchrana thajských fotbalistů minutu po minutě

Malé letadlo se třemi dospělými a čtyřmi dětmi havarovalo v džungli už 1. května 2023. Záchranáři vrak objevili o dva týdny později, děti ale zmizely. Šlo o čtyři sourozence ve věku 13, devět, čtyř a jednoho roku. Jak se později zjistilo, jejich zraněná matka po několika dnech čekání na záchranu vyzvala děti, aby se pokusily najít pomoc a zachránit se alespoň samy.

Jako blechy v koberci

Děti, které vedla 13letá dívka, se vydaly na cestu džunglí, což ale jejich záchranu zkomplikovalo. „Není to jako hledat jehlu v kupce sena, ale spíš jako honit v ohromném koberci miniaturní blechu,“ komentoval záchrannou operaci brigádní generál Pedro Sánchez. Právě on trval na pokračování pátrání i v době, kdy se mnozí vzdávali naděje.

Stovky záchranářů se psy pročesaly panenský prales se stromy vysokými až 50 metrů a rozloze přes 320 km2. Po zemi přitom ušli celkem přes 2 600 km, přičemž stále naráželi na stopy dětí. Jednou to byly otisky drobných zubů na ovoci, jindy plenky nebo nůžky napůl utopené v bahně. Naději pátračům kromě stop zanechaných dětmi poskytoval i fakt, že snáze najdete lidské tělo než pohybujícího se člověka.

Mohlo by vás také zajímat: Běžte, najděte tátu. Po pádu letadla matka dětí ztracených v džungli zřejmě ještě žila

Po 40 dnech od začátku pátrání nakonec přišla úleva – vojáci děti objevili živé a zdravé. Z trosek letadla Cessna 206, kterým cestovaly, děti získaly fariñu, což je druh maniokové mouky. Dlouhé desítky dnů ale děti, pocházející z kolumbijské části Amazonie známé jako Araracuara, přežily hlavně  díky znalostem získaným od své babičky, která patřila k původním obyvatelům Jižní Ameriky. Byly sice podvyživené a pokousané hmyzem, věděly ale, jaké ovoce jíst a čemu se v pralese vyhnout.

Po dětech pochopitelně pátrala i letadla a vrtulníky, zahlédnout je v hustém pralese ze vzduchu ale bylo takřka nemožné. Prales na jihu Kolumbie patří k nejstarším a nejhustším deštným lesům světa, podle záchranářů se zde lidé vzájemně ztratí už na 20 metrů. Zachráněné děti tak museli vojáci do vrtulníků vyzvednout navijákem.

Zdroj: The Guardian, BBC

Miroslav Honsů

redaktor FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom