3. října 2022 12:45

Čtyřdenní pracovní týden: Nový experiment má nečekaně jasné výsledky. Testují i Češi

Pokus, kterého se ve Velké Británii zúčastnilo hned několik významných společností, je teprve v polovině, drtivá většina zaměstnavatelů má ale jasno o tom, jestli o zavedení čtyřdenního pracovního týdne budou vůbec uvažovat.

Každý, kdo kdy pracoval pět dní v týdnu, bude asi souhlasit, že víkend je na trávení dostatku času s rodinou, potřebný úklid a nezbytnou relaxaci někdy až žalostně krátký. Kdyby tu byla možnost pracovní týden o den zkrátit a zároveň nepřijít o část výplaty, využila by ji drtivá většina lidí. Jenže jak by k tomu přišel zaměstnavatel? Přesto existují země, co našly odvahu s něčím takovým experimentovat a výsledky vás možná překvapí.

Je to jednodušší, než se čekalo

V současnosti probíhá pravděpodobně největší z podobných pokusů. Zúčastnilo se ho na 70 různých společností ve Velké Británii, od obchodů prodávajících legendární pokrm „fish and chips“ přes PR firmy až po společnosti zabývající se vývojem techniky. Experiment má trvat půl roku a zatím běží pouhé tři měsíce. Skoro tři a půl tisíce zaměstnanců, kterých se týká, si jej celkem pochopitelně chválí.

Překvapivější ale je, že experiment nadchnul i dost zaměstnavatelů. 86 procent z nich považuje za pravděpodobné, že definitivně přejde na zkrácený pracovní týden a 46 procent dokonce zaznamenalo nárůst produktivity zaměstnanců. A navíc drtivých 98 procent zaměstnavatelů uvedlo, že logisticky přejít na nový systém zkráceného týdne nebylo nijak enormně složité, což byla jedna z největších obav, které měli. Uvádí to v tiskové zprávě iniciativa 4 Day Week Global, která s výzkumem s pomocí odborníků z několika univerzit přišla.

Dveře k podobným experimentům samozřejmě hodně otevřela pandemie covidu a už se objevily i u nás. K tomu, aby se staly běžnou praxí, ale pravděpodobně vede ještě dlouhá cesta.

Zdroj: 4 Day Week Global

Klára Ochmanová

redaktorka FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom