11. března 2023 06:00

Masakr v redakci byl jen začátek hrůzy v Evropě. Podívejte se na zásah proti teroristům

Jak postavit město (2) – Paříž vs. terorismus

V roce 2015 zasáhl islamistický terorismus Evropu v plné síle. Útok na redakci časopisu Charlie Hebdo byl ale jen začátkem krvavé noční můry.

Časopis Charlie Hebdo už od 60. let 20. století přináší zprávy ze světa politiky a kultury. Kromě reportáží publikuje také fejetony, komiksy a vtipy čistě satirického rázu. Levicově orientovaná redakce přitom nikdy nešetřila nikoho, jejím terčem byl vždy extremismus všeho druhu – katolická církev, judaismus, krajní pravice či islám, nic z toho nikdy neuniklo zesměšnění karikaturami redaktorů Charlie Hebdo. Časopis byl zrušen v roce 1981, od roku 1992 ale začal vycházet znovu. To nejhorší ale potkalo časopis v roce 2015.

Humor na hraně

Od 60. let 20. století narůstaly počty muslimské populace v evropských zemích, a společně s populací rostlo i určité napětí. Po 11. září se napětí stále stupňovalo, a když muslimští radikálové na Středním východě zaútočili na několik amerických ambasád, měl časopis Charlie Hebdo skvělé téma. V roce 2011 vydal časopis číslo nazvané Šaría obsahující karikaturu proroka Mohameda. Karikatur v časopise postupně přibývalo, a s tím rostl i hněv teroristické organizace al-Káida, na jejíž černou listinu se dostal šéfredaktor magazínu Stéphane Charbonnier.

K tématu: Žena, která močí na duchovního vůdce. Časopis Charlie Hebdo pobouřil Írán karikaturami

V reakci na karikatury se množily i výhrůžky islamistů, což mělo za následek evakuace francouzských ambasád v několika muslimských zemích a speciální opatření pro redakci Charlie Hebdo. Charbonnier dostal policejní ochranu a vstup do budovy, kde redakce sídlila, byl chráněn bezpečnostním kódem. Hrůzným událostem se však zabránit nepodařilo.

Nečekaný útok

Redakční porada časopisu Charlie Hebdo, která se konala 7. ledna 2015, nebyla na první pohled ničím výjimečná. Kreslířka Corinne Reyová, známá pod přezdívkou Coco, z ní opatrně odešla o něco dříve, aby si venku stihla zakouřit. Venku se k ní znenadání přiblížili dva ozbrojení muži, Said Kouachi a jeho bratr Chérif, jenž si už dříve odpykal trest ve vězení za nábor muslimů do cvičných táborů al-Káidy.

Byli vybaveni útočnými puškami jugoslávské výroby Zastava M70, samopaly vzor 61 Škorpion, pistolemi Tokarev, brokovnicí a granátometem. Reyové okamžitě přiložili pistoli k hlavě a přinutili ji, aby je zavedla k redakci. Pod nepředstavitelným stresem si nejprve Reyová spletla patro, a chvíli to vypadalo, že ji zastřelí na místě. Nakonec se ale všichni tři ocitli před dveřmi redakce. Reyová, stále se zbraní u hlavy, zadala kód a útočníci vnikli dovnitř. Se slovy „ženy nezabíjíme“ ji nechali schovat se v kanceláři kolegy a s výkřiky „Pomstili jsme proroka“ a „Alláhu akbar“ zasypali redakci salvou ran. Nechali za sebou 12 mrtvých a 10 zraněných. Celkem zemřelo 9 novinářů, údržbář, policista, jenž měl chránit Charba, a jeden policista přímo před budovou. Následně teroristé vyběhli z budovy a nasedli do auta řízeného třetím členem skupiny. Jeli směrem na Porte de Pantin, kde ukradli druhé auto a jeli na sever Francie.

Šokovaný svět

Útok byl odsouzen řadou politiků různých zemí, včetně prezidenta České republiky Miloše Zemana. Liga arabských států útok odsoudila jako teroristický čin a Spojené státy přislíbily případnou pomoc s dopadením pachatelů. Celý svět vyjadřoval solidaritu s oběťmi útoků, zejména prostřednictvím hesla Je Suis Charlie (Jsem Charlie). Jak uvidíte v dokumentu Jak postavit město na Prima Zoom, Francie se z brutálního útoky nikdy zcela nevzpamatovala.

S útokem v Charlie Hebdo ale hrůza neskončila. Protože bratři Kouachiové přepadli po cestě na sever benzinovou pumpu, prohledávala policie okolní vesnici Corcy. Nakonec byli oba pachatelé obklíčeni v tiskárně v Dammartin-en-Goële, kde drželi jednoho muže jako rukojmí. Ve stejné chvíli začal v Paříži jiný útok.

Hrůza pokračuje

Amedy Coulibaly, známý bratrů Kouachiových, přepadl 8. ledna 2015 košer hypermarket ve Vincennes. Ještě předtím zabil na jižním předměstí Paříže neozbrojenou policistku a dalšího člověka vážně zranil. Byl vybaven samopaly AKS-74U a Škorpion vzor 61 a pistolemi Tokarev. Požadoval, aby policie upustila od útoku na tiskárnu, kde byli Kouachiové obklíčeni.

Pracovník obchodu Lassana Bathily, narozený na Mali, ukryl šest rukojmí včetně ženy s kojencem v chladicí komoře, sám následně prchl výtahem na zboží a kontaktoval policii. Coulibaly během přepadení zavraždil čtyři rukojmí. Mezi nimi byl i zákazník Yohan Cohen. Když Coulibaly vyhrožoval zastřelením tříletého chlapce, Cohen se zmocnil zbraně, kterou terorista odložil, namířil na něj a stiskl spoušť. Coulibaly však zbraň odložil pravděpodobně proto, že se zasekla, a tak Cohen mačkal spoušť nadarmo. Coulibaly jej následně chladnokrevně popravil ranou do hlavy. Situaci nakonec vyřešilo policejní komando, které do obchodu vtrhlo. Během přestřelky byli zraněni dva členové komanda a zastřelen Coulibaly.

Mohlo by vás zajímat: Brutální záběry CNN z ruského útoku: Okupanti odpálili vůz se zdravotníky, ti nepřežili

Stejný osud potkal i bratry Kouachiovy, kteří vyběhli ze svého úkrytu a stříleli po zasahujících policistech. Policie při následném pátrání obvinila 14 dalších osob zapojených do příprav atentátu. Rukojmí z košer hypermarketu zároveň podali žalobu na televizní stanici BFM TV, která během krize odvysílala informaci o rukojmích, skrývajících se v chladicí komoře, čímž ohrozila jejich bezpečnost.

Zdroj: The Guardian

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom