1. února 2024 07:00
Adam Vala

Nejděsivější místa na světě: Ostrov panenek je spojen se dvěma tajemnými úmrtími

Nedaleko hlavního města Mexika se nachází ostrůvek s nespočtem plastových zbídačených panenek. Kdo je sem dal a co se vám tu může stát? Všechno se dozvíte v prvním díle naší článkové série Nejděsivější místa na světě.

Dovolená v Mexiku může vypadat všelijak. Může být plná barev, zajímavých chutí, půvabné architektury, silného alkoholu nebo vstřícných lidí. Může vám ale také nahnat pořádnou hrůzu, pokud se rozhodnete odcestovat jen několik desítek kilometrů za Mexico City. Jižně od centra mexické metropole byste totiž mohli narazit na Ostrov panenek – ve španělštině La Isla de las Muñecas – a to je něco, co byste vlastně ani příliš chtít neměli.

Prokletý ostrov plný panenek

Jak už název tohohle hrozivého místa naznačuje, malý umělý ostrůvek – chinapa – kterých je v celém Mexickém údolí nespočet, nevznikl pro zemědělské účely, ale pro děsivou sbírku plastových panenek, které svýma mrtvýma očima sledují stovky turistů denně. Panenky ale nejsou vystavené ve vitrínách a není o ně nijak pečováno, naopak, žijí si svým životem zavěšené na stromech, napíchané na kůlech a porůznu rozházené po ostrově. A ne vždy v jednom kuse, samozřejmě. Možná se ale ptáte, kdo sem panenky dal a hlavně proč, protože kvůli tomu je situace ještě temnější.

Ostrov od 20. let minulého století vlastníl Don Julián Santana Barrera, který zde také žil svůj malý život. Nic by se na něm patrně nezměnilo, kdyby však jednoho dne u břehu neobjevil bezvládné tělo malé dívky. Legenda podle magazínu ABC Nyheter praví, že Barrera ji buďto již bez známek života našel nebo ji jednoduše nedokázal zachránit od utopení. Ať už to ale bylo jakkoliv, incident změnil celý Barrerův život. „Hned druhý den z místa, kde dívka utonula, vylovil plastovou panenku a v domění, že dívce patřila, ji zavěsil na strom coby památku a také talisman odhánějící zlé duchy,“ cituje pak zmíněný magazín tamější legendu, a ani tady s podivnostmi nekončí.

Mohlo by vás zajímat: Oplzlá historie Barbie: Panenku inspirovala zlatokopka, kterou muži svlékali po barech

Následující den měl totiž Barrera objevit další panenku a začal být čím dál tím víc přesvědčený, že se na místo neštěstí vrací dívčin duch, aby ho strašil. I z toho důvodu začal prodávat harampádní ze své zahrady, za které kupoval další a další panenky, které rozmisťoval po ostrově v naději, že tím ducha dívky upokojí a nechá ho být. Jenže v průběhu mnoha dalších let se situace nezměnila a okolnosti Barrerovy smrti na klidu rozhodně nepřidávají. V roce 2001 portál Delegación Xochimilco uvedl, že 80letého Barreru navštívil jeho synovec, pro kterého ale měl majitel ostrova jen zarážející informaci o tom, kterak ho vábí mořské panny. Když se synovec na ostrov po čase vrátil, našel pak Barrerovo tělo na stejném místě, kde před desetiletími utonula malá dívka.

Dnes je ostrov volně přístupný a i nadále budí hrůzu. Lidé, kteří ho navštívili, totiž přísahali, že viděli, jak se panenky hýbou, zavírají či otevírají oči a hlavně si mezi sebou šuškají ve chvíli, kdy se na ně nikdo nedívá.

Zdroj: ABC NyheterDelegación Xochimilco, Discovery

Adam Vala

Populární filmy na Prima Zoom