30. července 2023 06:00

Oplzlá historie Barbie: Panenku inspirovala zlatokopka, kterou muži svlékali po barech

Sexy postava a make-up původních panenek Barbie vám možná budou dávat větší smysl, když se něco dozvíte o hračce, která vzhled slavné panenky inspirovala.

Panenku Barbie zná bez nadsázky celý svět, a přesto existují drobnosti, které o ní mnoho lidí netuší. Jako třeba fakt, že má celé jméno – Barbara Milicent Roberts. Anebo také o něco pikantnější skutečnost, že její předchůdkyní byla sexy hračka pro muže, kteří se bavili tím, že ji opilí svlékali v baru.

Krásná provokatérka

Všechno začalo v Německu v roce 1952, když komiksový kreslíř Reinhard Beuthien dostal zakázku od bulvárního plátku Bild-Zeitung. Jeho úkolem bylo vytvořit krátký a pravidelný komiksový strip, výsledkem čehož byla postava Lilli.

Mladá, krásná, sexy, sebevědomá a provokativní Lilli byla svým pojetím zlatokopka. Smyslem jejího života bylo svádět bohaté muže a provokovat ostatní. Naivní, zároveň chytrá, a dokonce drzá. Ostatně v jednom z nejznámějších dílů stojí v bikinách před policistou, který ji informuje, že v dvoudílných plavkách je zakázané chodit po ulicích. „Aha, a který z dílů bych si podle vás měla svléct,“ odvětí mu Lilli.

Uběhl rok a komiks byl natolik populární, že se Bild rozhodl ke geniálnímu marketingovému tahu. Stvořil podle Lilli panenku určenou jako suvenýr do domácnosti. Respektive vtipný reklamní předmět určený k propagaci novin, které k ní ve zmenšené verzi přikládali.

Od Lilli k Barbie

Úspěch byl obrovský. Panenka měla všechny muži oceňované atributy včetně tak oblíbené figury, vysoko vyčesaného culíku, provokativního make-upu a vysokých podpatků, které čtenáři znali z komiksů. K dostání byla v obchodech s tabákem, shopech pro dospělé i v barech, kde jí vtipkující opilí muži svlékali kalhotky. Mnozí ji dostali jako žertovný dárek během rozlučky se svobodou a skončila jako pornografická ozdoba na nejedné palubní desce svobodným mužem řízeného automobilu.

Přečtěte si také: Barbie v recenzích: růžová jízda, která baví hlavně na úkor mužů

Panenka se z Německa nakonec rozšířila i do okolních zemí a našla si cestu i k dětem, hlavně si jí ale na jedné ze svých cest do Evropy všimla spolumajitelka americké firmy Mattel Ruth Handler. Ta v té době údajně už dávno toužila stvořit panenku pro děti, která ovšem nebude vypadat jako dítě, a Bild Lilli byla ztělesněním těchto jejích představ.

Když firma 9. května 1959 poprvé představila na newyorském veletrhu hraček panenku Barbie, od Bild Lilli se na první pohled ani moc nelišila.

Neslavný konec sexy Lilli

Barbíny byly nakonec natolik úspěšné, že jen za první rok se jich prodalo přes 350 tisíc. Samozřejmě, že si jich nakonec všimli i autoři Bild Lilli a povedlo se jim Mattel i žalovat. Spor skončil mimosoudním vyrovnáním a v roce 1964 firma Mattel práva na Bild Lilli odkoupila a produkci německé panenky nadobro zarazila.

Zdroj: M. G. Lord: Forever Barbie / Bild-Lilli.com

Klára Ochmanová

redaktorka FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom