21. července 2023 05:25

Panenka Barbie podněcovala k anorexii. Video ukazuje, jak zrůdně by s Kenem vypadali jako živí lidé

První trailer filmu Barbie

Panenka Barbie je od konce 50. let 20. století nezbytným doplňkem dětství téměř každé dívky. Postava plastové modelky sloužila jako ideál krásy, elegance a vytříbeného životního stylu. Panenka se pro mnohé dívky stala vzorem, jak se ale ukazuje, podobat se Barbie by spíš znamenalo prožít život v utrpení.

Centrum léčby poruch příjmu potravy v Braintree ve státě Massachusetts se zabývá kampaní, která má za cíl upozornit na nebezpečí spojené s životosprávou. V rámci projektu se zabývá požadavky na tzv. atraktivní vzhled, jež dívkám podsouvají média a popkultura. Jedním z prvků popkultury, vyvíjející na mládež tlak nerealistickými požadavky, jsou právě hračky, které nabízejí dětem určité vzory. Konkrétně zahájila studii s názvem Get Real Barbie, v jejímž rámci se snaží vysvětlit nesmyslnost užívání titulních panenek jako vzoru. Právě Barbie, konkrétně její výrobce společnost Mattel, má totiž v tomto ohledu trochu příslovečného másla na hlavě.

Tělo jako důkaz

Get Real Barbie má za cíl vést dialog s cílovou skupinou panenek od společnosti Mattel a ukázat jí, že přísné diety a tvrdá cvičení mohou napáchat mnohem více škody než užitku. Drastické diety totiž často vedou k poruchám příjmu potravy, jež mohou dítě ohrozit na životě. Cílová skupina série Barbie jsou navíc děti od 3 do 12 let.

Studie Get Real Barbie porovnala tělesné proporce populární figurky s lidským organismem, a ukázala pár znepokojivých zjištění. V první řadě se podívejme na panenčiny nohy. Extrémně malá chodidla by v reálném životě znamenala velikost nohy 3, což je pro chůzi prakticky nemožné. Člověk s tak malýma nohama neudrží rovnováhu, takže by Barbie musela nejspíš chodit po čtyřech. Co se týče ostatních proporcí, mohla by být dva metry vysoká, s objemem hrudi 99 cm a 45 cm pasem. Celková váha Barbie by činila 50 kg.

Jak by Barbie a Ken vypadali jako žijící a dýchající lidé? Nějak takhle:

Hladovka hrou

Taková životospráva je ideálním podhoubím pro anorexii, navíc by kvůli zásadnímu nedostatku živin měla závažné problémy s menstruací. Ostatně sklony k anorexii Barbie jeden čas podporovala i v rámci reklamní kampaně. V roce 1965 společnost Mattel představila kolekci Slumber Party Barbie. Součástí kolekce byla koupelna, v níž byla váha nastavená na 50 kg, a malá kniha s nadpisem „How to Lose Weight (Jak ztratit na váze)“. Uvnitř knihy byla jednoduchá instrukce, dvě celkem děsivá slova „Don’t Eat!“ neboli „Nejezte!“, což není úplně pozitivní sdělení pro dítě.

Čtěte také: Celebrity na premiéře Barbie: Myslivcová s bříškem venku, Perkausová jako živá panenka

Veřejnost nebyla příliš nadšená z toho, že děti někdo navádí k hladovění. Slumber Party Barbie tedy byla po roce stažena a nahrazena verzí Barbie Sleepytime Gal, která už sice neobsahovala kontroverzní knihu, ale zůstala v ní váha ukazující 50 kg, takže jisté problematické poselství v ní zůstalo. Mattel, poučený ze svých chyb, vydal Slumber Party Barbie znovu v roce 2006. V kolekci se opět nacházela kniha, tentokrát naštěstí bez pobuřujícího textu.

Zdroje: Business Insider / B4rbie Weebly

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom