27. února 2024 07:05
Adam Vala

Nejděsivější místa na světě: 600 mrtvých na dně tajemného jezera? Zatím máme jen pár odpovědí

Ve vysokohorském jezeře se našly stovky lidských koster. Torza byla v různé fázi rozkladu, na některých bylo maso, mnoho z nich mělo šperky a vyřezávané hole. Co se tady stalo?

V rámci našeho seriálu o nejděsivějších místech na světě jsme vás už varovali před ostrovem plným plastových panenek a také indickým chrámem, ve kterém žijí desítky tisíc krys. V Indii zůstaneme i ve třetím dílu, který bude zaměřen na jezero Rúp Kund, opravdu hororový nález a legendu, která se s ním pojí. Bude plná velkého množství mrtvých lidí a nejasností, co se nimi vlastně stalo.

Čtěte také: Děsivý případ v Senci: Z hladiny jezera trčely jen boty, policisté ve vodě našli dva mrtvé

Stovky mrtvých

Zmíněné jezero se nachází ve výšce 4800 metrů nad mořem v indickém státě Uttarákhand. Až do roku 1942 se o něm příliš nevědělo, což je v souladu s tím, že tak vysoko na procházky jen tak někdo nechodí a vůbec, je tam zima a obecně nevlídno. Jenže právě v onom roce tamější lesní strážce objevil v jezeře i jeho okolí neuvěřitelných 300-600 lidských těl. Přesněji řečeno jejich ostatků v různé fázi rozkladu, které tam ležely i díky zakonzervování ledem, kterým je neveliké jezero pokryto v podstatě celý rok.

Co se tady stalo?

Otázka, která nepochybně napadla strážce a napadá patrně i vás, zní jasně – jaké hrozné neštěstí mohlo postihnout tolik lidí a hlavně, co v takovém množství na místě vůbec dělali? Odpovědi nepřicházely dlouhá desetiletí a pracovalo se pouze s několika hypotézami, které se začaly objevovat bezprostředně po nálezu. „Mnoho lidí původně spekulovalo, že jde o těla japonských vojáků, kteří se dostali do oblasti, ale osudné jim byly nepříznivé podmínky a terén,“ uvádí oficiální web jezera. Netrvalo však příliš dlouho a zjistilo se, že těla jsou přinejmenším sto let stará, proto byla tato myšlenka rychle opuštěna.

Podle další hypotézy tak mohlo jít o skupinu generála Zorawara Singhy z Kašmíru, která bez bližších okolností zmizela v roce 1841 v Himálajích při návratu z bitvy v Tibetu. Jenže pomocí radiouhlíkové metody se v 60. letech minulého století přišlo na to, že kostry pochází přibližně z 12.-15. století, takže ani v tomto případě nebyly odhady správné. Nakonec se proto jako nejpravděpodobnější jevily závěry National Geographic z roku 2004, podle kterých mělo jít o přibližně 1 100 let starou skupinu, která se ztratila v horách a doplatila na velmi silné krupobití.

Poznejte tajemství Jezera smrti:

Osudné kroupy?

Naznačovat to měly zejména praskliny, které se objevily na lebkách obětí, ale neobjevovaly se na jiných částech těl. Zdálo se to proto jako rozumné vysvětlení neuvěřitelné tragédie, na kterou se skupina zřejmě neměla šanci připravit. Nejnovější výzkum, jak jej popisuje magazín Vice, ale nakonec studii National Geographic ještě jednou upravuje. „Ačkoliv krupobití může být důvodem smrti některých z obětí, nová zjištění silně poukazují na to, že lidé našli smrt v jezeře či jeho okolí během několika odlišných událostí,“ cituje Vice studii Eadaoina Harneye, studenta evoluční biologie na Harvardově univerzitě.

Pomocí další analýzy vyzvednutých lebek určuje, že jde minimálně o tři etnicky odlišné skupiny, které se v místě pohybovaly v uplynulých 1 000 letech. Zástupci první skupiny se v místě ocitli kolem let 675-985 našeho letopočtu a podle Harneye je navíc velmi pravděpodobně, že ani tato skupina lidí nezemřela na místě vinou jediné události. Druhá skupina má pocházet ze začátku 19. století a čítá 14 mužů a žen. Třetí skupinu pak tvoří jediný geneticky nezapadající člověk, který na místě zemřel ve stejné době jako lidé ze druhé skupiny. Ať už to ale bylo jakkoliv, všechno má samozřejmě i svojí legendu.

Rozhněvaná bohyně

Ti, kdo našli smrt u jezera Rúp Kund, měli rozzlobit bohyni Nanda Devi, když nepostupovali podle rituálu, který se pojí s oslavami její návštěvy do rodné vesnice. Podle pověsti se na oslavnou pouť, konající se ve 12letých cyklech, vydal tehdejší vládce oblasti Kannaudž a postavil se proti rituálu tím, že chtěl s průvodem dojít až na horu Kailás. Právě tam se v legendě vracela bohyně Nanda Devi, ovšem sama, bez doprovodu. Bohyně se proto měla na vládce i jeho těhotnou ženu rozhněvat a na celé procesí poslala obrovskou bouři. To by odpovídalo minimálně jedné ze skupin obětí v jezeře, vrátíme-li se k prasklinám na lebkách a hypotéze, že jedním ze strůjců neštěstí mohly být kroupy. Tak pozor, ať nevyrazíte bez deštníku. I když, ten by vás zřejmě nespasil, tak asi nic...

Zdroj: History, Vice, Nature

Adam Vala

Populární filmy na Prima Zoom