10. února 2024 07:00
Adam Vala

Nejděsivější místa na světě: V posvátném chrámu žije 20 tisíc krys, zašlápnutí malého hlodavce vás vyjde draho

Hlodavci, kterých se lidé štítí a dělají vše pro to, aby je vyhnali ze svých obydlí, zde svačí s turisty a přebíhají jim přes nohy.

V minulém dílu našeho seriálu o nejděsivějších místech na světě jsme vás obrazem přenesli na Ostrov panenek. Strašidelné místo umocňují mrtvé pohledy panenek v nejrůznějším stádiu rozpadu a vše působí značně zlověstně. Pořád se ale bavíme o panenkách, které vás mohou vylekat, možná koutkem oka zahlédnete, jak se přeci jen trochu pohybují, ale povětšinou zůstávají zavěšené na stromech či napíchané na kůlech a nehýbou se. Je to tedy úplné nic proti chrámu Karni Mata v Indii, který doslova překypuje životem – rozhodně ale ne takovým, který by většina z našich čtenářů skousla bez alespoň mírného znechucení. Chrámem se totiž prohání až 20 tisíc krys, které jsou považovány za svaté a jsou uctívány jídlem i návštěvami mnoha poutníků.

Krysy všude

Pokud byste z nějakého zvráceného důvodu chtěli do chrámu zavítat, budete se muset vydat do města Dešnok, které se nachází přibližně 30 kilometrů od Bikanéru v Rádžasthánu. Chrám nemůžete minout, jde o největší a v podstatě jedinou turistickou, ale i náboženskou atrakci, kvůli ničemu jinému byste na místo zřejmě necestovali. Pořád je ale v pořádku pokládat si otázku, proč byste to vlastně měli dělat?! Pokud se budeme bavit o náboženském rozměru, smysl to samozřejmě bez zbytečného zaujetí dává.

Mohlo by vás zajímat: Gigantičtí potkani terorizují oblíbenou část Británie. Jsou velcí jako kočka a prohryžou i skálu

„Chrám Karni Mata je zasvěcen bohyni Matce, která představuje ženský princip, je nositelem stvoření, stejně jako soucitu, soužití a hlavně nenásilí,“ uvádí magazín Ajurvédská cesta. Má se za to, že samotná Karni Mata, která se narodila v roce 1387, byla reinkarnací válečnické bohyně Durgá a jejím hlasem konala některé nadpřirozené skutky a přikázání. Patřila mezi ně i žádost směrem k bohu smrti Jamovi, aby ušetřil život utonulého chlapce a přivedl ho zpět mezi živé. Jama s odkazem na zákon převtělování nesouhlasil, nechal se však obměkčit přáním jisté výjimky.

Karni Mata požádala, zda by se chlapci z její rodové linie nadále mohli rodit ve dvou formách - jako krysy, nebo jako obyčejní chlapci. Pokud dojde na první případ, krysa se po své smrti změní v chlapce a naopak s tím, že postupem času docházelo k modifikacím legendy. Ta nyní do cyklu reinkarnace z hlodavců na lidi a zpátky začleňuje i stoupence Karni Maty, díky čemuž si má chrám udržovat tak velkou krysí populaci. Pohledem turistů, kteří nejsou náboženstvím ovlivněni, se však stále jedná o místo, kde žije 20 tisíc hlodavců bez jakéhokoliv predátora a s přemírou potravy.

Každý den totiž představení chrámu přináší krysám oběti v podobě jídla a nechávají je žít mezi zdmi chrámu bez jakýchkoliv příkoří. Mezi krysami se chodí naboso a každý musí dávat velký pozor, aby některou z krys nezašlápnul. Ačkoliv by se jen spustil proces reinkarnace, nechtěný vrah posvátné krysy musí její tělo vyvážit stříbrem, jinak řečeno, musí chrámu poskytnout stříbrnou sošku o velikosti krysy, aby se neznelíbil bohům a pravděpodobně i samotným krysám. Pokud ale naopak krysa přes vaši nohu přeběhne bez úhony, budete požehnání.

Snad ne tím, že se z vás v příštím životě stane krysa, to bychom si nechali ujít.

Zdroj: Ajurvédská cesta, Daily Mail, Allwomenstalk

Mohli jste minout: Z nejvyšší kostelní věže v Česku uvidíte i Alpy. V katedrále si navíc můžete něco přát

Adam Vala

Populární filmy na Prima Zoom