6. září 2022 06:00

První střetnutí s lochnesskou příšerou měl zažít odvážný mnich. Souboj posloužil propagandě

Tajuplná Británie II (1) – Loch Ness

Šíření křesťanství na území Británie nebylo jednoduché. Podle záznamů v kronice měla domorodé Pikty i křesťanské misionáře ohrožovat známá příšera. Tu zástupci víry nakonec využili ve svůj prospěch.

Jezero Loch Ness patří se svými 56 km² mezi největší jezera ve Skotsku. Na západním konci jezera leží zřícenina hradu Urquhart. Ta však není tím nejdůležitějším, kvůli čemu je jezero Loch Ness známé po celém světě. Největším důvodem, proč si lidé jezero pamatují, je legenda o podivné příšeře, která se v obrovském jezeře údajně nachází. Je předmětem mnoha konspiračních teorií, rozmazaných fotografií, sci-fi filmů, románů i táborákových historek. První zmínka o tvoru, jehož existenci nikdo neprokázal ani spolehlivě nevyvrátil, pochází z roku 565 našeho letopočtu.

Setkání s příšerou

V té době měl podle záznamů ve staré kronice šířit mnich sv. Kolumba křesťanství na území dnešního Skotska a Irska v doprovodu dvanácti společníků. Ve zmíněném roce byl na cestě k piktskému králi Brudovi s nadějí, že barbarské Pikty obrátí k víře. Při své pouti se podle písemných záznamů dostal k jezeru, kde skupina mužů pochovávala svého druha, smrtelně poraněného jakousi obludou. Ještě zlověstnější však mělo být to, že člun, který Kolumba potřeboval využít, byl na druhé straně vod, které příšera obývala.

Požádal tedy jednoho z Piktů, aby vodu přeplaval a člun mu dopravil. Sotva se muž ke člunu přiblížil, vynořila se prý z vody příšera a vrhla se na něho. Kolumba vykročil dopředu, udělal znamení kříže a mocným zvoláním monstrum zahnal. Na Pikty to podle místních obyvatel, které můžete vidět v dokumentu Tajuplná Británie na Prima ZOOM, udělalo ohromný dojem a během sta let se i díky propagandě s jezerním monstrem obrátili na křesťanskou víru.

Tvor se objevoval ještě ve 30. letech 20. století

Zájem o příšeru z Loch Ness se nicméně rozhořel až v roce 1871 díky článku D. Mackenzieho. Od 80. let 19. století byly hlášeny stovky případů, kdy lidé tvora zahlédli. Nejznámějším případem je incident z roku 1933, kdy manžele projíždějící autem po pobřeží Loch Ness potkalo nepříjemné překvapení. Přes cestu se plazil tmavý, tlustý tvor, jenž zmizel ve vodě. Během 20. století byla příšera několikrát vyfocena, fotografie ale nikdy nepřinesly žádný přesvědčivý detail a mnohdy bylo rovnou  prokázáno, že jde o podvod. Nad jezerem Loch Ness se tak stále vznáší podivný otazník, který nejspíš nikdy nepřekročí rámec teorií.

Zdroj: Wikipedie / Encyclopedia Britannica

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom