Pohřbená dvojčata nebo mučení alchymistů. Ze strašidelných příběhů z Křivoklátu tuhne krev v žilách

Křivoklátské podzemí je zdaleka nejtajemnější částí známého středočeského hradu, který byl postaven v průběhu 13. století a původně sloužil jako lovecký hrad knížat a králů. Extrémně pochmurnou minulost má ale i jedna z místních věží.

Hrad s tak bohatou minulostí pochopitelně vždy bude předmětem různých povídaček a legend. Tajuplný Křivoklát navíc obestírají i příběhy o údajných záhadných a mrazivých setkáních s nadpřirozenými bytostmi a jevy. Vypráví se, že se v místních chodbách ozývá chřestění okovů, objevují se zde podivná zjevení, lidé zde údajně zažívají podivné, svíravé pocity.

Co je na tomto všem pravdy, těžko soudit. Minulost Křivoklátu ale místy skutečně může být nečekaně drsná. Hrad několikrát vyhořel, možná se v komplexu nebo jeho okolí nacházejí mrtvá těla novorozených dvojčat, a za Habsburků se z něj dokonce na čas stalo vězení.

Uvěznění a mučení alchymistů

O období vlády Rudolfa II. se vypráví mnohé, ale že byl panovník poněkud labilní, na tom se shodují i různé historické prameny. Asi proto nebude překvapením, že to bylo právě v jeho dobách, kdy křivoklátská čtverhranná věž Huderka byla státním vězením, a tím i žalářem mnohých alchymistů. Některým se prý povedlo utéct, jiní tu našli smrt.

Mohlo by vás zajímat: Samovolné vznícení? Mary Reeserová se změnila v hromádku popela, její smrt zůstává záhadou

Drželi zde také jednoho z nejznámějších alchymistů vůbec, Edwarda Kelleyho. Přečíst si o něm můžete v tomto článku. Zrovna Kelley se ve vězení tehdy ocitl zcela právem; jednak to byl podvodník a císaři lhal o svých schopnostech, a jednak výtržník. Císařovi s ním došla trpělivost v roce 1591, kdy Kelley v souboji zabil dvorního úředníka. Rudolf II. mu pak nabízel svobodu výměnou za návody k výrobě jeho kouzelných receptů, podvodník Kelley ale mohl téhle nabídky jen těžko využít, a tak mu nezbylo, než ve věži Huderka zůstat.

Nebyl to údajně příjemný pobyt. Ve vězení z něj měli recepty na elixír mládí, kámen mudrců a výrobu zlata páčit na mučidlech. Není proto divu, že zkusil utéct… bohužel si při pokusu sešplhat z věže zlomil nohu a musel podstoupit amputaci.

Požár každých 200 let

Hrad Křivoklát během své dlouhé existence zažil celkem 4 velké požáry. Oheň hrad zachvátil přibližně každých dvě stě let. Poprvé v roce 1422. Tehdy požár vypukl podle historika Václava Kočky „z neopatrnosti královské posádky“. Podruhé hrad hořel v roce 1597, kdy se požár zřejmě rozšířil od ohně potřebného k vaření piva.

Třetí požár byl nejničivější, v roce 1643 lehlo popelem 38 pokojů. Jeho viníkem byl dvacetiletý podkoní Matyáš Pinkas a jeho neopatrná manipulace s otevřeným ohněm. Pinkas tehdy neušel přísnému trestu.

Zatím naposledy Křivoklát vyhořel v roce 1826. Proč tehdy hořelo se neví, tento požár ale zcela jistě neměl oběti na životech, přestože hořící krovy a trámy údajně padaly i na silnici a popelem lehlo také několik domků v podhradí.

Zapomenutý hrob dvojčat

Co je pravdy na posledním děsivém příběhu, těžko soudit, je však rozhodně zajímavý. Týká se manželky arciknížete Ferdinanda II. Tyrolského, Filipíny Welserové. Tihle dva se sice hluboce milovali, ale Welserová nebyla urozená, což prakticky vylučovalo sňatek. Nakonec se vzali tajně, v lednu 1557.

Když se jim narodil první syn, položili ho prý k zámeckým dveřím a Filipína se ho ujala jako nalezence. Podobný osud zřejmě čekal i další děti, ale vypráví se, že když Filipína porodila dvojčata, obě miminka zemřela krátce po narození. Truchlící rodiče je kdesi na Křivoklátě údajně tajně pohřbili, možná prý dokonce pod oltářem v kapli.

Přečtěte si také: Podivná světla na obloze? UFO nad Českem, hlásili lidé. S vysvětlením přišla hvězdárna

Filipína se nikde nesměla po manželově boku objevovat a Ferdinandovi opakovaně nařizovali, aby sňatek zrušil. Nakonec ale přese všechno zůstali spolu a jejich manželství uznal za právoplatné sám papež.

Zdroj: ABCHrad KřivoklátRadio Prague InternationalRaport.cz.

Video, které jste mohli minout: Upoutávka reality show Zrádci

Klára Ochmanová

redaktorka FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom

Posedlost sluncem

Dokumentární / Cestopisný / Historický / Kulturní a společenský