Samovolné vznícení? Mary Reeserová se změnila v hromádku popela, její smrt zůstává záhadou

Z těla Mary Reeserové kriminalisté nenašli kromě pár kostí a popela vůbec nic. Podle toho, jak pokoj vypadal, se zdálo, že právě zdrojem plamenů byla sama oběť.

Bylo 2. července 1951, když se do bytu sedmašedesátileté Mary Reeserové v St. Petersburgu na Floridě pokoušela dostat její domácí Pansy Carpenterová s urgentním telegramem. Reeserová ale na klepání neodpovídala a když domácí sáhla na kliku, zjistila, že je úplně horká. Carpenterovou to vylekalo a ihned odběhla zavolat na tísňovou linku.

Přečtěte si také: Záhadné úmrtí slavné seriálové herečky. Její tělo leželo na veřejnosti za obchodem

Pohled, který se hasičům po otevření dveří naskytl, byl naprosto bizarní. Z Reeserové zbyla jen hromada popela, kousek páteře, lebka a jedna ohořelá noha stále uvízlá ve střevíci. Bylo jasné, že žena zemřela působením nesmírného žáru, jenže ten žár očividně vycházel přímo z ní.

Záhadné místo činu

Zdi byly sice začouzené, ale nikoli ohořelé. Plastové součásti nábytku se roztavily horkem, ale plameny se jich podle všeho nedotkly. Elektrické rozvody byly úplně v pořádku, povlečení na posteli bylo stále bílé. Jediným spáleným nábytkem bylo křeslo, ve kterém Reeserová v okamžiku smrti seděla. Na stropě nad hromádkou popela s žárem spečenou lebkou a páteří se nacházel černý začouzený flek.

K takové kremaci člověka je přitom třeba teplot až okolo 760 stupňů Celsia, které na ostatky působí po dobu několika hodin. Není divu, že se případu rychle chopili novináři a začaly se šířit různé teorie o tom, co se vlastně v pokoji v St. Petersburgu stalo. Nakonec se nejvíc ujala teorie, že se tělo Reeserové samovolně vznítilo. Tento jev je ovšem extrémně vzácný a asi vás nepřekvapí, že jsou vůči němu vědci dosti skeptičtí.

Vznícení ano, ale ne samo od sebe

Kriminalisté, kteří úmrtí vyšetřovali, nakonec skutečně došli k závěru, že zdrojem požáru byla sama Reeserová, a popsali takzvaný „efekt knotu“. Oheň roztaví lidský tuk, který se následně vsákne do oblečení nebo dek, ve kterých je hořící člověk zabalený. Tuk pak slouží ohni jako palivo a látky převezmou roli knotu. Z člověka se tak fakticky stane lidská pochodeň.

Mohlo by vás také zajímat: Děsivá smrt devíti studentů pod Horou mrtvých je i nadále záhadou. Řeší se mimo jiné chybějící jazyk

Vznícení ale v těchto případech rozhodně nebývá samovolné, a nejinak tomu bylo i u Reeserové. Před tím, než se usadila v křesle, si totiž podle vyšetřovatelů vzala silné prášky na spaní. Kriminalisté se přiklánějí k tomu, že si oběť pak zřejmě ještě zapálila cigaretu a usnula. S jistotou to ale zjistit nelze, protože plameny a následný žár důkazy o příčině požáru zcela zničily.

Zdroj: Tampa Bay TimesClickOrlando.comBusiness Insider.

Video, které jste mohli minout:

Klára Ochmanová

redaktorka FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom

Posedlost sluncem

Dokumentární / Cestopisný / Historický / Kulturní a společenský