15. července 2024 07:05
Adam Vala

V záhadném aljašském trojúhelníku zmizelo 20 tisíc lidí. Poznejte nejznámější případy

Na rozdíl od bermudského trojúhelníku zřejmě nepůjde jen o pověry. Od 70. let minulého století se tady prý děje něco divného.

Pojem bermudský trojúhelník zná zřejmě každý. Nechvalně proslulou oblast mezi Floridou, Portorikem a právě Bermudami předchází pověsti o zvýšeném výskytu záhadného mizení lodí, spekuluje se také o letadlech a lidech obecně. Málokdo ale ví, že na světě podobných trojúhelníků existuje víc a jsou možná ještě děsivější. Jedním takovým je tzv. aljašský trojúhelník, s nímž se pojí větší množství nevyjasněných případů pohřešovaných osob než kdekoliv jinde na světě.

Další záhadný trojúhelník

Konkrétně se jedná o oblast mezi třemi body – Anchorage a Juneau na jihu a Utqiagvikem, malým odlehlým městem, na severním pobřeží. Podle magazínu History se odhaduje, že v tomto rozsáhlém výseku země zmizelo od počátku 70. let minulého století přes 20 000 lidí – a vzhledem k tomu, jak řídce je tato oblast osídlena, jde o opravdu vysoké číslo. Pro celou Aljašku to znamená, že zde každý rok zmizí v průměru 2 250 lidí, což je dvojnásobek ročního průměru celých Spojených států.

Mezi nejznámější osoby, které se v aljašském trojúhelníku ztratily, patří Thomas Hale Boggs starší, který působil v americké Sněmovně reprezentantů, nebo aljašský kongresman Nick Begich. Oba politici zmizeli 16. října 1972, když letěli v lehkém letadle z Anchorage do Juneau spolu s Begichovým poradcem Russellem Brownem a pilotem Donem Jonzem. Jejich letadlo se za nevyjasněných okolností zřítilo, ale vrak letounu nebyl nikdy nalezen a nenašla se pochopitelně ani těla obětí.

Čtěte také: Záhadné zmizení dvou českých stopařek: Rodiny už 35 let nevědí, co se s nimi stalo

Dalším známým případem byl Gary Frank Sotherden, pětadvacetiletý Newyorčan, který se v polovině sedmdesátých let vydal do aljašské divočiny na lov, ale domů se už nevrátil. V létě 1997 našel lovec u řeky Porcupine na severovýchodě Aljašky lidskou lebku, z níž byla v roce 2022 získána DNA. Státní policisté později dospěli k závěru, že lebka patřila Sotherdenovi, který s největší pravděpodobností zemřel na následky zranění po střetu s medvědem.

Namísto tajuplných sil a nadpřirozených vysvětlení je samozřejmé, že se na odlehlých místech Aljašky dá poměrně jednoduše ztratit. Velkou část celé země tvoří nedotčená divočina s rozeklanými horskými masivy, ledovci, krutými mrazy, nespočty jezer, průrvami, rozlehlými údolími a hlavně spoustou medvědů. Doslova si tak můžete vybírat ze způsobů, jak zemřít nebo nadobro zmizet. Podle některých teorií je pak aljašský trojúhelník místem neobvyklé magnetické aktivity nebo vysokého počtu mimozemských návštěvníků, takže... případnou akční dovolenou ještě pořádně zvažte.

Zdroj: History, Check-Six

Video, které jste mohli minout: Nová naděje na vyřešení záhady zmizelého letadla? Experti po deseti letech zachytili signál

Adam Vala