10. září 2024 16:55

Celou kulturu zničil hazard. Úžasný příběh zahrnuje božího syna a jeho dvě manželky

Nevysvětlitelná tajemství s Williamem Shatnerem S1 (12) – Hráč z pekel

Po ztracených civilizacích zůstává mnoho památek, fascinujících objevů i palčivých otázek, které zřejmě nikdy nedojdou zodpovězení. Patří k nim například otázky jejich zániku. V některých případech nabízejí řešení takové záhady i určité mýty.

Jedním z takových mýtů je navažská legenda o kultuře Anasazi, která obývala jihozápadní oblast USA a severovýchod Mexika. Legenda se vztahuje ke kaňonu Chaco, kde žili Anasaziové poklidným životem, dokud je jednoho dne nenavštívila podivná entita, muž s křivým nosem s velkým ještěrem jako osobním strážcem. Byl to Noqoílpi, syn boha Tsohanoaiho, který nosil Slunce na zádech. Noqoílpi měl za úkol donést svému otci nějaké škeble, a rozhodl se získat je jediným způsobem, který uměl, a to hazardní hrou. Jeho jméno totiž znamenalo „Ten, který vyhrává lidi.“

Čtěte také: Největší záhada archeologie? Tajemný předmět z dob Římské říše trápí vědce, svitla ale naděje

Mistr hazardu

Obyvatelé kaňonu Chaco, kteří hazard do té doby neznali, nedbali varování, jež se v hráčově jméně skrývalo, a ochotně se s ním pustili do hry. Zkušený Noqoílpi hravě vítězil a brzy měl, co potřeboval. S jídlem ale roste chuť a Noqoílpi chtěl hrát dál, stejně jako obyvatelé kaňonu, kteří věřili, že jednou mohou vyhrát. Postupně proti vychytralému bohu prohráli všechen svůj majetek, jídlo, domov a nakonec i sebe samotné. Noqoílpi se stal pánem kaňonu a jeho obyvatelé jeho otroky. Pánovi, jakým se stal, se nelíbily chýše, v jakých jeho poddaní žili, a tak je donutil postavit domy, velké a honosné, jak se sluší na říši hodné jeho velikosti. Jeho počínání se však vůbec nelíbilo samotným bohům.

Ti vybrali hrdinu z navažského kmene, jehož jméno znamenalo „Ten, který je dobrý s čísly.“ Hrdinu upravili tak, aby se Nogoílpimu co nejvíce podobal a poslali jej k němu. Noqoílpí měl dvě manželky, a ty ho, jakmile uviděly muže, který se mu navlas podobal, odvedly k sobě domů. Noqoílpí neskrýval překvapení, když uviděl dvojníka v doprovodu svých manželek, a nepříjemnou situaci se pokusil vyřešit způsobem, který se mu tolikrát osvědčil.

Když hrdina na jeho výzvy ke hře nereagoval, přistoupil hráč k nejvyšší nabídce a vsadil vlastní podobu a všechny své statky. Hrdina sázku přijal a dal se s Noqoílpím do hry. Po několika hrách se stal nezpochybnitelným vítězem.

Verze o konečném osudu Nogoílpího se různí. Podle některých pramenů dostal Ten, který je dobrý s čísly od bohů luk, jímž protivníka vystřelil na oblohu. Jiné verze popisují jeho návrat, díky němuž svět zná kasina a herny.

Nogoílpí ale neopustil svět jen tak – „na rozloučenou“ jej proklel utrpením, válkou a nemocemi. V pořadu Nevysvětlitelná tajemství s Williamem Shatnerem na Prima ZOOM se doktor Ed Barnhart z Maya Exploration Center podělí o další znění konce legendy: „Některé skupiny tvrdí, že otevřel jakýsi vír, a protože tam bylo tolik zla a utrpení, všichni se rozhodli odejít a už se nikdy nevrátit.“ Po kultuře Anasazi nám tak zůstaly jen velké budovy a další památky, jejichž ozdobné malby a rytiny vyprávějí příběhy.

Zdroje: Journal of American Folklore/Vovatia

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom

Posedlost sluncem

Dokumentární / Cestopisný / Historický / Kulturní a společenský