Indiánské božstvo mohlo být létajícím strojem. Podívejte se na hrob ptačího muže

Vetřelci dávnověku S14 (4) - Ptačí muž z Cahokie

Mytologie severoamerických indiánů je plná fascinujících bytostí. Jednou z nich je ptačí božstvo, které zajímá především příznivce konspirací.

Nedaleko amerického St. Louis se nachází archeologické naleziště jménem Cahokia, které na ploše devíti čtverečních kilometrů nabízí kolem osmdesáti pozoruhodných mohyl navršených příslušníky předkolumbovské mississippské kultury. Jedna z nich tvoří domnělý hrob jednoho z prvních vládců města Cahokia. Značnou částí útvaru je podstavec tvořený z mušlí, poskládaných do tvaru velkého sokola. Ptačí entita přitom platí za jedno z nejzásadnějších božstev původních obyvatel Severní Ameriky.

Čtěte také: Zvíře ve znaku: Národ, který se vyvinul z vlka

Nebeský strážce

Ptačí božstvo, nazývané Hromový pták či Bouřňák, najdeme v severoamerické kultuře na četných kamenných tabulkách, mohylách nebo nástěnných malbách. Původní obyvatelé jej zobrazovali jako antropomorfního ptáka, ale také v plné ptačí podobě nebo stylizovaně do tvaru složeného ze dvou trojúhelníků podobajícího se písmeni X s hlavou či bez. Uměl létat a procházet mezi světy, přičemž našemu světu vládl z nebe či z hory, vznášející se v oblacích. Jeho nepřítelem byl rohatý had z podsvětí nebo podvodní panter Mishipeshu, s nimiž bojoval pomocí blesků ze svých očí nebo hromy, jež způsoboval svými křídly. Kromě toho trestal nepravosti a nepoctivé lidi.

Nebyl na to ale sám, hromoví ptáci údajně žili na všech světových stranách, aby lépe chránili svět. Za jejich stvořením stojí Nanabuš, bůh, jenž v mýtech severoamerických indiánů vystupuje někdy jako šibal, někdy jako hrdina, a bývá zobrazován jako zajíc sedící na Měsíci, aby chránil Slunce před zlými bytostmi.

Mohlo by vás zajímat: USA přejmenují stovky míst. Slovo v jejich názvu prý znamená ženský pohlavní orgán

Bůh nebo stroj?

Nicméně už to, že hromové ptáky někdo stvořil za určitým účelem nahrává mezi záhadology oblíbené teorii o starověkých astronautech. Ostatně, v mytologii severoamerických původních obyvatel najdeme plno antropomorfních bytostí, o jejichž původu se podobně spekuluje. Takovými bytostmi jsou například mravenčí lidé z dnešní Arizony, kteří údajně žili v podzemí a naučili lidstvo pěstovat plodiny. Popis Hromového ptáka je ohledně těchto teorií o něco návodnější, připomíná totiž stroj.

„Šlo o velmi mocnou bytost, která žila na nebi,“ říká archeolog Edwin Barnhart v pořadu Vetřelci dávnověku na Prima ZOOM. Tvůrci dokumentu také rozvíjejí myšlenku, že ptačí božstvo bylo ve skutečnosti létajícím strojem. Podle popisu šlo totiž o obrovskou věc s křídly složenými z nožů. Původní američtí obyvatelé ale letadla v té době pochopitelně neznali, a tak stroj přirovnali k tomu nejpodobnějšímu, co měli k dispozici, a to byl pták. Pověsti se navíc předávaly především ústní tradicí, takže létající okřídlená entita se během věků mohla snadno stát právě ptákem a být zobrazována jako ptačí muž.

Zdroje: Encyclopedia Britannica, Legends of America

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom