1. prosince 2023 14:25

Indiáni věří, že už přežili apokalypsu. Spasit je měly mravenčí bytosti

Vetřelci dávnověku S14 (4) - Mravenčí lidé

Původní obyvatelé Ameriky mají mnoho podivuhodných legend. Mezi nimi je i pověst o na první pohled bizarních, avšak nečekaně dobrotivých bytostech, které v podstatě zachránily lidstvo.

Původní Američané kmene Hopi mají domov v pouštích severní Arizony. Déšť tam člověk moc často nevidí, přesto se jim daří na tomto místě pěstovat fazole, kukuřici a další plodiny. Jejich modlitební místa představují podzemní stavby zvané kivas se strukturou podobnou mraveništi, v nichž také každý únor slaví Powamu, slavnosti spojené právě s pěstováním fazolí. Kiva má samo o sobě zvláštní etymologii, jedná se o složení dvou slov – ki, neboli mraveniště, a va, výraz pro dlení. Stavby se totiž pojí se starou legendou, podle níž to byly právě bytosti podobné mravencům, kdo kmeni Hopi pomohl v nouzi nejvyšší.

Mravenčí pohostinnost

Podle indiánských mýtů se svět své apokalypsy už dočkal, a to dokonce čtyřikrát. Během prvních dvou katastrof, kdy Zemi ničily střídavě oheň i led, zůstali lidé kmene Hopi na nečekaně pusté planetě sami, bez přístřeší a možnosti sehnat potravu. Bez jakéhokoli povědomí, kam jít a co dělat, se Hopiové modlili ke svému bohu Sotuknangovi. Ten je nakonec vyslyšel a seslal jim podivně tvarovaný mrak, jenž kmen Hopi vedl. V noci jeho úlohu převzala pohybující se hvězda. Nakonec byl lid Hopi doveden ke zvláštním jeskyním, kde je uvítaly ještě zvláštnější bytosti. Malí humanoidi podobní mravencům.

Čtěte také: Návrat Hvězdné brány bude jiný, než se myslelo. Nové plány jsou velkolepé

Tito Anu Sinom, neboli mravenčí lidé, jak je kmen Hopi nazval, je uvítali v jeskyních, kde jim poskytli přístřeší a potravu. A co víc, naučili je, jak pěstovat zemědělské plodiny. Mravenčí lidé byli štědří a pracovití a kmeni Hopi byli obětavými opatrovníky i trpělivými učiteli. Podle jedné z legend se dnešní mravenci vyvinuli právě z Anu Sinom, kteří svá těla zmenšili, aby zbylo více jídla pro hladové a zubožené lidi kmene Hopi.

Nicméně v pořadu Vetřelci dávnověku na Prima ZOOM uslyšíte mnohem barvitější interpretace a doplňující informace o tom, že mravenčí lidé měli ve své jeskyni portál, kterým na naši planetu přicestovali z jiné sluneční soustavy. Ať už se ale jednalo o mimozemšťany, dávno vyhynulé živočichy této planety, nebo jen pouhý mýtus, vděčnost a úcta k mravenčím lidem přetrvala u indiánů kmene Hopi dodnes.

Zdroje: Ancient Origins / Weebly

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom