19. července 2024 13:22
Adam Vala

Superraketa pro 100 lidí se chystá ke zkušebnímu letu. Lidstvo se v ní vydá k Marsu

Elon Musk ji pošle do vesmíru ještě v červenci. Součástí testu může být i zachycení boosteru kovovými hůlkami.

Společnost SpaceX miliardáře Elona Muska se chystá na další důležitý test své rakety Starship Super Heavy, v rámci kterého chce vyzkoušet tzv. hůlkový manévr. Jde o proces, při němž dojde k zachycení vracejícího se prvního stupně rakety zpět na Zemi. V minulém čtvrtém testu tzv. booster dopadl do moře, tentokrát by se ale měl vrátit do ocelové náruče startovací rampy. Na start rakety Starship v březnu 2024 (3. test) se můžete podívat tady:

Čtěte také: Spadl na vás kus rakety z vesmíru? Existuje číslo, na které byste měli zavolat

Pátý test na dohled

Že se blíží další pokusný let naznačil Musk začátkem měsíce prohlášením, že se test uskuteční ještě v červenci. Zcela zjevné to ale bylo poté, co se na rampě poblíž Starbase v jižním Texasu objevil samotný booster, stupeň pojmenovaný Super Heavy.

Sama společnost SpaceX pak sdílela několik fotografií a doplnila, že na své cestě k rampě projel booster kolem téměř dokončené Starfactory – obří továrny, která by mohla v budoucnu chrlit jednu raketu za druhou. Podrobnější plány zatím nebyly zveřejněny, kromě zachycení boosteru se nicméně očekává, že raketa Starship vyletí na oběžnou dráhu, provede několik oběhů a vrátí se zpět na Zemi.

Očekává se, že v budoucím dobývání vesmíru sehraje velmi důležitou roli, a to nejen díky možnosti opětovného použití, ale i proto, že se na její palubu vejde až 100členná posádka, případně velké množství materiálu. Největší vesmírná loď, jakou dosud lidstvo postavilo, tak bude zásadní pro stavbu lunární základny a následnou cestu k Marsu.

Struktura a komponenty Starship

Loď Starship je navržena jako dvoustupňový raketový systém, který se skládá z dvou hlavních částí: prvního stupně (boosteru) nazývaného Super Heavy a druhého stupně, kterým je samotná loď Starship. Booster poskytuje hlavní tah při startu a během prvotního stoupání. Je vysoký přibližně 70 metrů a jeho hlavním úkolem je vynést loď Starship do potřebné výšky, než se oddělí a vrátí zpět na Zemi pro opětovné použití. Super Heavy je vybaven až 33 motory Raptor, které spalují kapalný metan (CH4) a kapalný kyslík (LOX), což jsou paliva s vysokou účinností a nižším dopadem na životní prostředí ve srovnání s tradičními palivy.

Mohlo by vás také zajímat: Obrovský úspěch Space X: Vesmírné lodi Starship se na čtvrtý pokus povedlo vrátit na Zemi

Druhý stupeň tvoří samotná loď Starship, která je navržena pro přepravu nákladu a posádky. Starship je přibližně 50 metrů vysoká a je vybavena šesti motory Raptor, z nichž tři jsou optimalizovány pro provoz v atmosféře a tři pro provoz ve vakuu. Loď má velkou nákladovou kapacitu, kterou lze přizpůsobit pro různé mise, jako jsou lety na Mars, Měsíc nebo mise v blízkosti Země.

Zdroj: SpaceX - Twitter, Space

Video, které jste mohli minout: Odstartovala evropská vesmírná raketa Ariane 6. Na oběžnou dráhu vynesla satelity

Adam Vala

Populární filmy na Prima Zoom