1. července 2024 17:00
Adam Vala

Spadl na vás kus rakety z vesmíru? Existuje číslo, na které byste měli zavolat

Problém s vesmírným odpadem je větší, než by se mohlo zdát. Dejte si pozor, co letí kolem!

Jen představa, jak velká je naše planeta, může u někoho vyvolat bolení hlavy. Je to opravdu obří kus skály, který závratnou rychlostí letí vesmírem. I zdánlivě nekonečný prostor kolem Země se ale začíná pomalu plnit nejrůznějšími družicemi a sondami, které tu a tam hrozí pádem zpět na povrch. Myslet musíte na tzv. Kesslerův syndrom, který spočívá v tom, že selhání jednoho stroje – například družice – může mít za následek řetězovou reakci, když trosky zničí další objekty a ty začnou doslova pršet z nebe. Co ale dělat, když se něco takového stane?

Horká linka

Pokud budete mít „štěstí“ a na hlavu vám spadne něco s logem SpaceX, máte vyhráno. Společnost Elona Muska je totiž skutečně připravená na eventualitu, že například část rakety nebo některá z družic Starlinku může selhat a poškodit něčí majetek, nedej Bože zranit člověka. Pokud se něco takového stane, SpaceX má vlastní zákaznickou linku, jejíž operátoři se věnují odklízení následků po pádu nějakého předmětu z kosmu na zem a vše s vámi vyřeší. Číslo je pochopitelně americké +1 866 623 0234, ale člověk nikdy neví, kdy by se mu mohlo hodit.

Samozřejmě je možné také napsat e-mail na adresu recovery@spacex.com, tam ale operátoři nebudou tak rychlí jako během telefonního hovoru. Pokud se ptáte, kdy firma SpaceX tuhle linku zřídila, stalo se tak poté, kdy zásobovací mise SpaceX CRS-7 k Mezinárodní vesmírné stanici bohužel skončila výbuchem. Stalo se tak v červnu 2015 v reakci na hlášení obyvatelů Floridy, kterým pouhé 2 minuty a 19 sekund po startu začaly padat na pozemky trosky rakety Falcon 9.

Mohlo by vás zajímat: Muskova loď Starship letěla čtyři minuty, potom explodovala. Přesto všichni tleskali

Ale i přes varování a horké linky zůstaňte v klidu, zatím je totiž znám pouze jediný případ, kdy vesmírné haraburdí dopadající na zem zasáhlo člověka. A ještě k tomu to nebyl žádný horor. Obětí byla Lottie Williamsová z Tulsy v Oklahomě, kterou v roce 2001 při procházce parkem neškodně zasáhl do ramene kus rakety Delta II. Na druhou stranu, rozhodně nechcete dopadnout jako rodina z Floridy, které domem proletěl kus zařízení používaného k nakládání baterií na nákladní palubu u ISS. V tomhle případě to málem skončilo velkým neštěstím, a i když se nakonec nikomu nic nestalo, rodina žaluje NASA za ohrožení majetku i zdraví.

Zdroj: NodeBB, NASA, Space

Video, které jste mohli minout: Čínskou vesnici vyděsil žlutý kouř a trosky padající z nebe. Zřejmě šlo o vesmírnou raketu

Adam Vala

Populární filmy na Prima Zoom