20. dubna 2023 16:20

Muskova loď Starship letěla čtyři minuty, potom explodovala. Přesto všichni tleskali

První start největší a nejsilnější rakety světa postavené společností SpaceX miliardáře Elona Muska a určené k letům na Měsíc a k Marsu dopadl rozpačitě.

První pokus o start byl plánován na 17. dubna 2023, kvůli zamrzajícím napouštěcím ventilům se však 20 minut před startem odvolal. Druhý pokus uskutečněný 20. dubna byl relativně úspěšný. Raketa za frenetického jásotu všech přítomných v řídícím středisku odstartovala, po čtyřech minutách letu ale explodovala. Došlo k tomu ještě před tím, než se od lodi Starship oddělil nosič zvaný booster.

Na přípravy ke startu, finální odpočet i vlastní let rakety se můžete podívat zde, k explozi dojde ve 49. minutě videa:

Při startu se podařilo zapálit 30 motorů z celkových 33, což je rekordní počet úspěšných zážehů. Na 120 metrů vysoká soustava tvořená lodí Starship a boosterem strukturálně odolala ohromným tlakům po startu, po necelých třech minutách letu ale začala ve vysokých vrstvách atmosféry vibrovat a poté dokonce opisovat obří kruhy. O desítky sekund později explodovala.

Přečtěte si také: Testovací let Muskovy kosmické lodi Starship skončil neúspěchem. Systém explodoval

Přestože jsou obě části rakety koncipovány jako plně recyklovatelné, skončil tento experiment z pohledu zakladatele společnosti SpaceX vlastně úspěchem. Elon Musk totiž už dříve uvedl, že by za úspěch považoval „cokoliv, co nepovede ke zničení startovací rampy“. Loď napěchovaná ohromným množstvím přístrojů totiž získala před startem a v průběhu čtyřminutového letu spoustu dat potřebných pro další vývoj rakety, která má v budoucnu dopravit člověka na Měsíc, a dokonce i na Mars.

Největší raketa světa

Starship startovala ze základny Boca Chica na břehu Rio Grande na hranicích Texasu a Mexika, kde se lodi Starship i boostery kompletují, a jejím cílem bylo obletět Zemi. Komplex nosné rakety Super Heavy a lodi Starship SN24 tvoří se svými 120 metry největší raketovou jednotku v historii dobývání vesmíru. Obě části – tedy booster a kosmická loď – jsou znovu použitelné.

Samotná kosmická loď Starship je vysoká 50 metrů a do vesmíru ji s pomocí až 33 motorů Raptor vynáší nosná raketa Super Heavy vysoká 69 metrů. Komplet Starship a Super Heavy je ještě o něco vyšší než nejmohutnější současná nosná raketa SLS, kterou aktuálně NASA využívá v rámci projektu Artemis k cestám k Měsíci.

Zdroj: National Public Radio

Miroslav Honsů

redaktor FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom