18. dubna 2024 07:00
Adam Vala

Záhadný předmět z vesmíru muži proletěl domem a málem trefil jeho syna. NASA nyní přiznala, co se stalo

NASA se zabývala incidentem ze začátku roku 2024, nakonec předmět dokázala identifikovat.

Hned zkraje března 2024 prožila rodina ve městě Naples na Floridě velmi nepříjemnou událost. Jejím domem totiž znenadání proletěl předmět, který se po proražení střechy, stropu a podlahy v prvním patře i přízemí zastavil až ve sklepě. Majitel domu Alejandro Otero na Twitteru sdílel několik fotografií s otvory, které po sobě předmět zanechal, a doplnil také, že nechybělo mnoho a k velké újmě mohl přijít jeho syn. Po vzpamatování z šoku se však Otero ptal na sociálních sítích, jak má kontaktovat NASA a pídil se rovněž po tom, odkud může předmět pocházet.

Netrvalo příliš dlouho a Národní úřad pro letectví a vesmír přišel podle magazínu The Verge se svou analýzou i závěrem, který se nebude tolik líbit milovníkům vědeckofantastických románů. Ačkoliv objekt skutečně pochází z kosmu a je v mnoha ohledech zajímavý, nejde o nic mimozemského. NASA po analýze zjistila, že válcovitý předmět o hmotnosti 1,6 kilogramu a velikosti odpovídající plechovce syceného nápoje pochází z Mezinárodní vesmírné stanice.

Úlomek z plošiny

NASA dokázala předmět identifikovat velmi přesně a uvedla, že se jednalo o podpůrnou součástku určenou k upevnění baterií na přibližně 2,6 tun vážící paletě. Ta byla z ISS uvolněna už v roce 2021 kvůli stárnutí baterií a mělo se za to, že až přijde okamžik jejího pádu k povrchu Země, vše bezpečně díky vysokému tření shoří v atmosféře. Jenže tak se nestalo a NASA podle svého vyjádření bude nyní zjišťovat, co se pokazilo.

„Mezinárodní vesmírná stanice provede podrobný průzkum odhozu plošiny a analýzu návratu, aby určila příčinu přežití úlomků a podle potřeby aktualizovala modelování a další analýzy,“ uvedla NASA na svém blogu. Odkazuje na vlastní technické modely určené k odhadu toho, jakým způsobem se objekty zahřívají a rozpadají při návratu do atmosféry. Takové modely vyžadují podrobné vstupní parametry a jsou pravidelně aktualizovány, v případech, kdy se zjistí, že trosky návrat přežily a dopadly na zem.

Zdroj: NASA, The Verge, Alejandro Otero - X

Video, které jste mohli minout: Úplné zatmění Slunce: Očekávanou událost sledovaly miliony lidí, podívejte se na záběry

Adam Vala

Populární filmy na Prima Zoom