14. listopadu 2023 12:50

Astronautkám spadlo nářadí do vesmíru. Podívejte se, jak krouží kolem Země

Vtipy o ztracených šroubovácích kroužících na oběžné dráze dostaly reálnou podobu. Dvěma astronautkám při údržbě Mezinárodní vesmírné stanice (ISS) vyklouzla celá brašna s nářadím, při troše štěstí ji uvidíte.

Americké astronautky Jasmin Moghbeliová and Loral O’Haraová neměly během výstupu do vesmíru nejšťastnější den. Zatímco se čistě ženský tým během 6 hodin a 42 minut trvajícího výstupu do vesmíru věnoval údržbě systémů natáčejících solární panely ISS ke Slunci, vyklouzla astronautkám brašna s nářadím za 100 000 dolarů a vydala se na svou vlastní cestu vesmírem. Posádka stanice nehodu zaregistrovala ve chvíli, kdy brašna proplula kolem vnějších kamer ISS, a japonský astronaut Satoši Furukawa ji stačil i vyfotit:

Přečtěte si také: Co by se stalo, kdyby člověk vyskočil do vesmíru z ISS? Rychlost 12krát vyšší než stíhačka je jen začátek

Astronautky naštěstí mohly misi dokončit i bez ztraceného nářadí, takže po této stránce se nic hrozného nestalo. Všechny ale zamrazilo při představě, že by se tak velký kus „odpadu“ mohl se stanicí srazit. Řídící středisko naštěstí vzápětí vyhodnotilo, že riziko kolize nehrozí – brašna letí asi 4 minuty před stanicí rychlostí 27 580 km/h (což je 7,7 km/s) a stejně jako ISS neustále vlivem gravitace pomalu klesá. Na rozdíl od stanice ale nemá pomocné motory, které by ji dostaly na vyšší oběžnou dráhu, takže nakonec shoří v atmosféře.

Brašnu s nářadím připevněnou k pasu astronautky během vesmírné procházky můžete vidět tady:

Než se promění v zářivý meteor (odhad je březen 2024), nabízí se pozorovatelům na Zemi unikátní příležitost sledovat ztracenou brašnu s nářadím takřka na vlastní oči. Přesněji řečeno, bude k tomu stačit už jednoduchý dalekohled, v němž se bude brašna jevit jako svítící bod o trochu méně zářivější než Uran. Doba oběhu brašny je stejně jako u USS kolem 92 minut, takže během noci bude takových příležitostí hned několik. Ideální je nejprve lokalizovat samotnou ISS, například pomocí nástroje Spot the Station od NASA, a poté dalekohled trochu „předsadit“.

Mohlo by vás také zajímat: Jak náročný je spacewalk? Těžko se ve volném vesmíru soustředíte, říká astronaut

Orbitální oslavenec

ISS obíhá kolem země od 20. listopadu 1998 a NASA tak brzy oslaví 25 let existence stanice. Na její stavbě a provozu se podílí 15 zemí světa, dosud se na ní vystřídalo přes 260 lidí.

Více než 460 tun vážící stanice obíhá kolem Země po mírně eliptické dráze ve výšce zhruba 408 kilometrů. Vzhledem k vysoké rychlosti letu dochází na palubě ISS k mírné dilataci času, takže po šesti měsících na palubě stanice jsou astronauti o 0,005 sekundy mladší, než kdyby zůstali na Zemi.

Zdroj: CNN / Google Arts and Culture

Miroslav Honsů

redaktor FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom