15. července 2022 06:00
Adam Vala

Tajný raketoplán Američanů trhá ve vesmíru rekordy. Čelí podezření ze sabotáže

Společnost Boeing se pochlubila rekordem, který překonává všechny dosavadní mise od roku 2020. Raketoplán je bezpilotní a provádí se na něm tajné testy.

Už v roce 1999 vybrala NASA společnost Boeing jako dodavatele nového bezpilotního kosmického raketoplánu, který by mohl sloužit k testování nových technologií na oběžné dráze, případně k údržbě satelitů za pomoci robotické paže. Raketoplán X-37 vznikal na základě dřívějšího projektu X-40 a až do roku 2004 – kdy se jej ujalo ministerstvo obrany – byla většina informací o vývoji volně dostupná.

Poté se však projekt stal utajeným a vyjma výsledků některých dílčích testů se už lidstvo nedozvědělo nic bližšího. Přesto ale Boeing stále sdílí důležité milníky, kterým je i překonání dosavadního rekordu v délce jedné mise, po kterou se X-37B pohybuje na oběžné dráze. Vydržet stačilo 781 dní, a to do začátku července roku 2022.

Utajený projekt

Raketoplán X-37B je podobný dnes již nepoužívaným raketoplánům, které vysílala NASA do vesmíru od 80. let minulého století. Je však o poznání menší a zcela autonomní, což jej zároveň předurčuje jen k vybranému okruhu činností. Bez ohledu na to, že vývoj začal už před více než 20 lety, jde o nejmodernější a v tuto chvíli jediný návratový raketoplán, kterým lidstvo disponuje.

Aktuální mise, která probíhá už téměř 800 dní, odstartovala 17. května 2020 a podle dosavadních náznaků se zdá, že pokud nenastanou žádné komplikace, X-37B se na Zemi hned tak nevrátí. Pokud by to ale bylo nutné, automatický přistávací režim by měl celou situaci zvládnout bez zásahu operátorů, což je další změna oproti dřívějším raketoplánům s lidskou posádkou.

Co se týče aktuální mise, proběhlo v rámci ní už několik veřejných i tajných testů, například fotovoltaického radiofrekvenčního anténního modulu nebo vypuštění malého satelitu FalconSat-8, který má zkoumat vliv radiace na organickou hmotu, včetně semen plodin ve vesmíru. Zbylé testy ovšem podléhají zmiňovanému utajení, což s sebou přirozeně přináší i řadu konspiračních teorií.

Mezi častými zmínkami o činnosti X-37B jsou například únosy či ničení cizích satelitů, případně rovnou testování vesmírných zbraní, což však oslovení vědci vylučují. Například bývalý analytik leteckých sil Spojených států Brian Weeden v roce 2020 uvedl, že raketoplán je příliš malý a špatně ovladatelný na to, aby prováděl něco víc, než je testování nejrůznějších senzorů a přístrojů, čemuž ale ne všichni věří.

Ať už je to ale s využitím X-37B jakkoliv, tenhle důležitý milník už Boeingu nikdo nesebere a budoucnost, v níž tyto stroje létají pravidelně do vesmíru a plní vědecká zadání, je opět o krůček blíže.

Zdroj: Space.com

Adam Vala

Populární filmy na Prima Zoom