2. srpna 2022 13:30

Perseidy v srpnu 2022: Při letošním pozorování si dejte pozor na jednu věc

Pravidelný meteorický roj Perseidy můžeme sledovat už v červenci a na začátku srpna, maximum své krásy by měl předvést 13. srpna okolo 3. hodiny ranní. Pozorování ale letos bude rušit svým svitem Měsíc, který dosáhne den před maximem Perseid úplňku.

Jak připomíná astronom a fotograf Petr Horálek, Perseidy jsou meteorický roj známý už z poloviny 3. století našeho letopočtu v souvislosti s umučením svatého Vavřince. Ten byl jedním z církevních hodnostářů strážících majetek v Římské říši. Při pronásledování křesťanů prý neuposlechl příkaz krutého římského císaře Valeriána odevzdat církevní majetek vládci a raději jej rozdal chudým. Několik dní po jeho popravě 10. srpna 258 viděli lidé z nočního nebe padat třpytivé drahokamy připomínající slzy a od této události jsou Perseidy známé také jako „slzy svatého Vavřince“.

Kdy a kde sledovat Perseidy 2022

Pokud chcete vidět Perseidy s nějakou vyšší četností na tmavé obloze nerušené svitem měst a rostoucího Měsíce, nejlepší bude je vyhlížet od 2. srpna přibližně až do 10. srpna, vždy v časných ranních hodinách, zejména od 3. hodiny do úsvitu, kdy souhvězdí Persea stoupá vysoko nad obzor. Tehdy bude Měsíc, jehož srpnový úplněk bude navíc úhlově větší a jasnější než obvykle, ještě zapadat za tmy. „Pochopitelně na sledování meteorů je třeba odjet co nejdál od velkých aglomerací, ideálně do hor s perfektním rozhledem,“ radí Petr Horálek.

Na pozorování podle něj není nutný dalekohled, meteory vylétají náhodně po celé obloze. Nejlépe se tak pozorují vleže například na lehátku nebo na spacáku pouhým sledováním jasného nebe. „Zájemcům o fotografování stačí nechat aparát upevněný na stativu s širokoúhlým objektivem (zcela odcloněným) snímat sekvenčně, zejména po půlnoci a v časných ranních hodinách před rozbřeskem, kdy meteorů létá nejvíce,“ doporučuje Horálek, který se fotografování noční oblohy dlouhodobě věnuje.

Co jsou to Perseidy

Původcem Perseid je prach z periodické komety 109P Swift-Tuttle objevené dvěma americkými astronomy v roce 1862. Kometa s periodou 134 let se naposledy u Slunce ukázala v roce 1992, znovu se k němu přiblíží až v roce 2126. Pravidelně nám ji ale připomíná roj Perseidy pojmenovaný podle souhvězdí Persea, kde má svůj radiant (místo na obloze, odkud meteory zdánlivě vylétají).

Jak Země každý rok mezi 17. červencem a 24. srpnem prochází na své dráze skrze prachový proud rozptýlený za kometou, prachové částice zvané meteoroidy se střetávají se Zemí a v atmosféře zazáří jako meteory, lidově „padající hvězdy“. „Protože tyto částice mají rozměry zpravidla menší než zrnka písku a jsou složeny z křehkého kometárního materiálu, při průletu zemskou atmosférou se zcela vypaří,“ objasňuje astronom a fotograf Petr Horálek důvod, proč tyto meteory nikdy nedopadnou na Zemi.

ZDROJ: Astrofyzikální progresy z Opavy

Miroslav Honsů

redaktor FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom