27. září 2022 15:45

Jupiter ovládl noční oblohu, je vidět pouhým okem. Jeho výjimečně jasné záření má dva důvody

Jupiter je na podzim po Měsíci nejjasnějším objektem noční oblohy. I obyčejný dalekohled odhalí jeho typické pruhy a několik největších měsíců.

Plynný obr Jupiter se nachází nejblíže k Zemi od roku 1963, další takové přiblížení nastane až za dlouhých 107 let. Nejde ale jen o onu minimální vzdálenost, tedy perigeum, 591,4 milionu km. Jupiter se zároveň nachází v opozici se Sluncem, což jeho jas dále zesiluje.

Noční obloha na konci září a v říjnu tak nabízí unikátní příležitost pozorovat největší planetu Sluneční soustavy i pouhým okem. Pokud máte ale po ruce jakýkoliv dalekohled, můžete zahlédnout i Jupiterovy měsíce.

Unikátní konstelace

Opozice se Sluncem pro Jupiter znamená, že se obě tělesa z hlediska pozorovatele nacházejí přesně na druhé straně oblohy. To není zase tak neobvyklé, Jupiter se do této konstelace se Sluncem dostává každých 13 měsíců. Málokdy se ale k tomu přidá i jeho perigeum, díky němuž se Jupiter jeví na obloze větší než obvykle.

Jupiter vychází kolem 19. hodiny večer a najdeme ho v souhvězdí Ryb. Pro tohoto plynného obra jsou charakteristické různobarevné pruhy v atmosféře a především slavná Velká rudá skvrna na jeho jižní polokouli, která je velká jako dvě Země a představuje gigantický hurikán zuřící přinejmenším už stovky let.

Kolem Jupitera obíhá nejméně osm desítek měsíců, z nichž 53 má nějaké jméno. Čtyři největší – Io, Europa, Ganymedes a Callisto – se od roku 1610, kdy je poprvé pozoroval Galileo Galilei, nazývají Galileovské měsíce. Pozorování Jupitera a jeho měsíců nabízí na podzim většina planetárií v Česku.

ZDROJ: Space.com

Miroslav Honsů

redaktor FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom