12. května 2023 18:40

Unikátní hadí robot bude hledat mimozemský život u Saturnu. Fascinující sonda umí neskutečné věci

Děsivě vypadající zařízení se umí dostat na místa, kde by jiní selhali. Třeba i do oceánu pod ledovým povrchem měsíce, který mají vědci už dávno v hledáčku a který by (jako jedno z mála těles naší sluneční soustavy) mohl obsahovat mimozemský život…

Inženýři v Jet Propulsion Laboratory (JPL), která spadá pod americkou vesmírnou agenturu NASA, se na novém robotickém zařízení opravdu vyřádili. Začněme názvem – jejich Exobiology Extant Life Surveyor má zkratku EELS a eel v angličtině znamená úhoř.

Přesně tuhle rybu s protáhlým, mrštným tělem schopnou proplout každou skulinou jejich robot připomíná. A zatímco jiná robotická zařízení jsou specializovaná na jedinou činnost nebo povrch, pět metrů dlouhý EELS by měl zvládnout všechno; hory, sníh, skály i vodu. A navíc úplně sám, bez lidského vedení.

Najde život?

Jednoho dne by totiž tenhle devadesátikilový robot (respektive jeho další generace, neboť jde zatím o prototyp) měl brázdit povrch Saturnových měsíců a hledat na nich život. Konkrétně měsíc Enceladus, který vědce už dlouho přitahuje. Jeho povrch se třpytí jako drahokam, a to proto, že je úplně pokrytý ledem. Pod tímto ledem je celý tekutý oceán, z něhož občas na povrch gejzírem tryská voda… a tekutá voda, jak víme, může znamenat život.

Přečtěte si také: Počasí na Saturnu funguje jako perpetuum mobile. Podívejte se, co pohání tajemný šestiúhelník

Vědci navíc díky sondě Cassini zjistili, že voda, která těmito mohutnými gejzíry stříká až do vesmíru, skutečně obsahuje základní stavební kameny života – aminokyseliny.

Jenže Enceladus je nesmírně daleko. I světlo by k němu ze Země letělo 67 minut. Pro srovnání, na Mars, kam lidská posádka poletí okolo 7 měsíců, by se světelný signál dostal už za 3 minuty a na Měsíc jen za jeden a čtvrt vteřiny! Naprosto tak nepřipadá v úvahu EELS řídit na dálku. Robot se bude muset orientovat, pohybovat a rozhodovat úplně sám.

Prototyp se zkouší na pozemských ledovcích

V „hlavě“ má proto mapovací zařízení, zařízení pro nahrávání videa a samozřejmě i vysílač, kterým bude záznamy svých „dobrodružství“ posílat se zpožděním zpět na Zemi. Bude schopný bezpečně sklouznout přímo do ústí gejzíru, a dokonce se díky speciálnímu tvaru těla provrtat skrz úzké prostory. Jeho zvláštní tvar připomínající vrták bude navíc sloužit i jako pohon, jakmile se celý ponoří do vody.

Odborníci prototyp zkoušejí na různých površích, hlavně se ale samozřejmě soustředí na sníh, led a vodu, což je terén, který ho na Enceladu čeká.

Zdroj: JPL

Klára Ochmanová

redaktorka FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom