10. prosince 2023 06:00

Vzhled Marsu je navždy zdeformovaný. Podívejte se na náraz gigantického asteroidu

Jak funguje vesmír V (4) - Marsovská dichotomie

O Marsu toho ještě hodně nevíme. Jednou z jeho nejznámějších záhad je podivný tvar, který planeta má a jenž zcela neodpovídá představám o podobě planet. Zvláštní vzhled Marsu pravděpodobně způsobila katastrofa, která se odehrála před miliardami let.

Zatímco většina planet minimálně v naší Sluneční soustavě má spíše kulatý tvar, Mars vedle nich vypadá především mezi jižní a severní hemisférou poněkud deformovaně. Jižní polokoule je totiž o zhruba kilometr až tři vyšší, což má za následek, že pokud by někdo šel z jihu na sever, postupoval by prakticky pořád do kopce.

Kopce rudé planety

Trasu mezi hemisférami totiž tvoří prohlubeň Borealis, největší kotlina Sluneční soustavy. Kráter je zhruba 10 000 km široký a 8 000 km dlouhý a vešly by se do něj celé Spojené státy americké. Jeho existence tvoří jev nazvaný marsovská dichotomie, jenž patří mezi největší záhady rudé planety. K zodpovězení otázky zvláštního tvaru Marsu pomohla studie z roku 2008, jak uvidíte v pořadu Jak funguje vesmír na Prima ZOOM.

Čtěte také: Kolem Země proletěl asteroid velký jako náklaďák. Byl v těsné blízkosti naší planety

Podle zmíněné studie byla Sluneční soustava před miliardami let plná asteroidů, přičemž jeden z nich mířil přímo k Marsu. Podle měření měl zhruba 2 000 km na šířku, což je na poměrně malý Mars dost velké číslo. Pro srovnání, asteroid Chicxulub, který přivodil zánik dinosaurů, měl v průměru „jen“ 10-15 km. Jakmile asteroid dopadl na povrch Marsu, vymrštil na oběžnou dráhu téměř polovinu planety a proměnil zbytek kůry v lávové jezero. Přitom na planetě zlikvidoval veškerý mikroskopický život. Náraz asteroidu figuruje v jedné hypotéz pro současnou absenci magnetosféry Marsu. Podle některých teorií náraz natolik rozkolísal jádro planety, že se nakonec zastavilo a připravilo povrch planety o jedinou obranu před zhoubným slunečním větrem.

Zdroje: Science Direct / Mantle Plumes

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom