14. června 2024 13:00

Poletí do vesmíru další Čech? Vláda shání obrovské peníze, argumentuje výhrou pro všechny

Česko bude mít druhého astronauta, kdo poletí do vesmíru?

Podle zjištění CNN Prima NEWS se česká vláda kloní k vyslání stíhacího pilota Aleše Svobody na vesmírnou misi. Zpravodajské stanici to potvrdil ministr dopravy Martin Kupka s tím, že se vynaložené investice bohatě vyplatí.

Náklady na jednorázovou cestu do vesmíru přitom nejsou malé, jednalo by se o částku kolem 1,5 miliardy korun. „Pravda to je, navíc potřebujeme s cestou do vesmíru spojit větší podporu kosmického průmyslu, který je v České republice úspěšný,“ uvedl pro CNN Prima NEWS Kupka.

Přečtěte si také: Kdybych to věděl, zůstal bych doma. Vesmírný rekordman poskytl nevídaně upřímný rozhovor z ISS

Na misi přispějí české firmy z leteckého a zbrojního průmyslu, zapojí se i ty, které chtějí na Mezinárodní vesmírné stanici provádět výzkumy nebo experimenty. Český astronaut tak bude mít napilno. České republice navíc cesta do kosmu přinese podle jejích zastánců nezpochybnitelný věhlas. „Každá koruna investovaná do vesmírného programu, stejně jako v jiných státech, se i u nás vrátí až osmkrát,“ dodal Kupka. Pokud vše půjde dobře, mohl by český astronaut odstartovat do vesmíru v roce 2025.

Soukromá mise v lodi Crew Dragon

Evropská kosmická agentura (ESA) vybrala Svobodu do svého záložního týmu astronautů, který má 11 členů, už v roce 2022. V rok a půl trvajícím náročném konkurzu agentura vybírala ze zhruba 22 600 uchazečů, z nichž 200 se přihlásilo z Česka. V hlavním týmu je pět astronautů.

Nabídku na vyslání vlastního astronauta do vesmíru dostalo Česko už na podzim 2023, právě kvůli finanční náročnosti ji ale odmítlo. Nešlo přitom o nabídku od ESA, ale od soukromé společnosti Axiom Space, která připravuje mise k Mezinárodní vesmírné stanici ISS v lodi Crew Dragon. Mise Axiom III, které se měl původně Svoboda účastnit, úspěšně přistála u ISS 20. ledna 2024. Na její odpoutání od stanice se můžete podívat tady:

V případě přijetí aktuální nabídky by se Svoboda stal teprve druhým Čechem ve vesmíru. Tím prvním byl v březnu 1978 vojenský pilot Vladimír Remek, který letěl spolu se sovětským kosmonautem Alexejem Gubarevem v kosmické lodi Sojuz 28. Koncem 70. let se tak Československo stalo po Sovětském svazu a Spojených státech teprve třetí zemí, jejíž občan se podíval do kosmu.

Mohlo by vás také zajímat: Miliarda a půl za let Čecha do vesmíru? Blamáž, vláda zakrývá nesplněné sliby, říká Kubáček

Specialista na elektronický boj

Aleš Svoboda létá na švédských stíhacích letadlech JAS-39 Gripen, předtím pilotoval české L-39, na svém kontě má přes 1500 letových hodin. Jeho základnou je 211. taktická letka v Čáslavi, kde se specializuje na elektronický boj a vzdušné operace taktického letectva.

Svoboda pilotoval řadu jiných strojů včetně vrtulníků a větroňů, v roce 2011 získal 1. místo na mistrovství ČR v akrobacii kluzáků. Má doktorát z letecké a raketové techniky, věnuje se orientačnímu běhu a přístrojovému potápění.

Zdroj: CNN Prima NEWS, Axiom Space

Video, které jste mohli minout: Vladimír Remek o letu do vesmíru

Miroslav Honsů

redaktor FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom