12. března 2024 08:30

NASA hledá nové astronauty, mladší ročníky sítem téměř neprojdou

Kandidáti do nové „školy astronautů“ mohou své přihlášky posílat do 2. dubna 2024. Šanci dostat se do programu NASA má ale jen hrstka jedinců. Výcvik navíc trvá dva roky.

Toužili jste jako děti po dobývání vesmíru, cestách k jiným planetám a po vzrušujících dobrodružstvích za hranicemi zemské atmosféry? Teď máte teoreticky šanci. Americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) totiž oznámil, že nové astronauty zrovna hledá a přihlásit se může každý. Výběrovým řízením ale k zármutku běžného smrtelníka projde jen promile uchazečů. A to není jen řečnický obrat. Do minulé astronautské třídy se hlásilo na 12 000 lidí. Vybrali jich 10.

Přečtěte si také: Bydlí tam mimozemšťané? Nový objev blízké planety, na níž se svítí, musela NASA rychle okomentovat

Žádné alergie a vědecké vzdělání

Co tedy musí přesně budoucí astronauti splňovat? Tak předně, musejí být občany Spojených států amerických. Věk na druhou stranu není tolik limitující. NASA udává, že přijímá lidi od 30 do 55 let. Ale i kdyby spodní věková hranice neexistovala, nemělo by moc dvacetiletých uchazečů šanci. Mezi požadavky je totiž úroveň vzdělání, na jakou v mladším věku téměř nelze dosáhnout. Kandidáti potřebují minimálně doktorát (nebo jeho ekvivalent) v takzvaných oborech STEM, což jsou přírodní vědy, technika, technologie a matematika, a tři roky související praxe. Anebo, místo praxe, víc než tisíc letových hodin v proudových letadlech. Pochopitelně na sedadle pilota.

Samozřejmě je pro nás velmi důležitý nějaký technický základ a technické zkušenosti,“ vysvětlila April Jordanová, která má u amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír výběr kandidátů na starosti, „ale taky mám za to, že cokoli, co lidé dělají mimo svou profesi, se může nějak hodit také. Díváme se po různých věcech.“

Zásadní věcí při posuzování potenciálních kandidátů je pochopitelně fyzická připravenost, kterou NASA prověřuje speciální zkouškou. Důraz se například klade na dokonalý zrak. Kandidáti nesmí mít ani náznak vysokého tlaku a vůbec žádné alergie či speciální diety. Strava dostupná ve vesmíru zkrátka žádné zvláštní dietetické požadavky neumožňuje. A pokud dlouhodobě berete nějaké léky, můžete na kariéru u NASA pravděpodobně také zapomenout.

Horní a spodní hranici má dokonce i výška uchazečů. NASA přijímá jen osoby měřící mezi 157,5 a 190,5 centimetry, a je to nejen kvůli vybavení, ale také proto, že vnitřní prostory vesmírných zařízení mají své limity.

Stojí to vůbec za to?

Přísná úvodní selekce počet kandidátů zredukuje přímo drasticky a do NASA bude k dalšímu posouzení pozvaná jen hrstka šťastlivců. Pozornost přijímací komise se pak přeorientuje z jednotlivce na skupinu. Do jedné třídy, která spolu dva roky dlouhý astronautický výcvik absolvuje, totiž americká vesmírná agentura přijme pouze lidi, kteří spolu budou umět spolupracovat a komunikovat. Každý musí dobře fungovat v týmu, ale v případě potřeby zvládl kdykoli převzít velení.

Než budou mít v NASA jasno, projdou potenciální kandidáti mnoha dalšími, ještě náročnějšími  fyzickými testy, důkladnými psychologickými testy, psychiatrickým screeningem, různými zkouškami, přičemž celý tento proces důkladné selekce může trvat i 13 měsíců.

Mohlo by vás také zajímat: NASA ukázala vzorky nasbírané v hlubokém vesmíru. Analýza odhalila jejich první tajemství

V materiálech popisujících přijímací proces najdete i zmínku o tom, že v rámci přijímacího řízení můžete být kvůli četným rentgenům vystaveni ozáření, a že existuje i malé riziko zranění či smrti. Už teď je ale jasné, že tohle bude těm tisícům jedinců, kteří letos pošlou přihlášku, stát za to podstoupit. Hlavní odměnou je koneckonců celý vesmír.

Zdroj: NASA, USA Jobs, Astronaut Selection and training, The Register

Video, které jste mohli minout: Unikátní operace ve vesmíru: Robot zvládl chirurgický zákrok. Obrovský pokrok těší vědce

Klára Ochmanová

redaktorka FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom