16. února 2024 07:05
Adam Vala

Bydlí tam mimozemšťané? Nový objev blízké planety, na níž se svítí, musela NASA rychle okomentovat

Možnosti objevování vesmíru se neustále zlepšují. Velkým průlomem bylo vypuštění vesmírného dalekohledu Jamese Webba, který od roku 2021 přináší fascinující snímky vesmíru v obrovském rozlišení a s detaily, o kterých se vědcům ještě před několika lety ani nesnilo. Teď možná zmíněný dalekohled objevil mimozemšťany. Nebo ne?

Ve vzdálenosti pouhých 47 světelných let od Země – což je na poměry vesmíru opravdu kousíček – se podle magazínu Astronomy a závěrů vědců nachází planeta, na níž se patrně svítí. Alespoň takhle zněly první zprávy o fotografii hnědého trpaslíka, kterého máme doslova na dvorku. Lidé se ihned ptali, zda jde o světla z nějaké velké mimozemské metropole a vzrušení na sociálních sítích bylo pár hodin doslova hmatatelné. Pak ovšem přišlo vyjádření NASA a týmu, který se stará o dalekohled, a bohužel přineslo vystřízlivění.

„Astronomové využívající vesmírný teleskop Jamese Webba objevili hnědého trpaslíka s infračerveným vyzařováním metanu,“ uvádí NASA ve svém prohlášení. Vysvětluje dále, že se jedná o neočekávaný jev, protože hnědý trpaslík – pojmenovaný W1935 – je chladný a nemá žádnou hostitelskou hvězdu, takže není znám žádný zřejmý zdroj energie v horních vrstvách atmosféry. „Tým se domnívá, že emise metanu může být způsobena procesy generujícími polární záři,“ dodává NASA, jasné vysvětlení ale v tuto chvíli nemá.

K tématu: Velký posun v pátrání po mimozemšťanech: Proč máme od prosince mnohem větší šanci je najít?

Bohužel tedy opět musíme s mírným zklamáním vydechnout a čekat na další objevy, které by mimozemský život explicitně potvrdily. Naděje se přirozeně upínají k Proximě Centauri, která je od Země vzdálená pouhé 4 světelné roky a vědci již zjistili přítomnost vody. Nelze proto vyloučit, že na planetě existuje život, ačkoliv nemusí jít o vyspělou či inteligentní formu.

Zdroj: NASA, Space, Astronomy Magazine

Mohli jste minout: Slyšení o UFO: Máme nelidské biologické stopy, řekl exzpravodajec. Mluvil i o vraždách

Adam Vala

Populární filmy na Prima Zoom