1. října 2023 06:00

Kdybych to věděl, zůstal bych doma. Vesmírný rekordman poskytl nevídaně upřímný rozhovor z ISS

Americký astronaut Frank Rubio se o svém zdlouhavém pobytu ve vesmíru rozpovídal v živém interview z ISS, a to, překvapivě, velice upřímně. Rozhodně se nebál svěřit s rozporuplnými pocity, což od astronautů NASA vídáme málokdy…

„Kdybych to byl býval věděl, tak bysem sem nechodil.“ Touhle dávno zlidovělou citací z Knoflíkové války by se daly shrnout pocity, se kterými se v živém rozhovoru z Mezinárodní vesmírné stanice upřímně svěřil americký astronaut Francisco „Frank“ Rubio.

Abyste tomu rozuměli: Interview Rubio poskytoval, protože zrovna oslavil 365 dní, ano, celý jeden rok, na ISS. Žádný astronaut NASA ještě ve vesmíru tak dlouho nepobyl (rekord byl 355 dní), a víc než rok mimo domovskou planetu strávilo v kuse jen 5 dalších lidí v celé naší dlouhé historii. Tak v čem je vlastně problém?

Inu, on tam Rubio, který se nakonec vrátil na Zemi 27. září 2023 (a stal se tak rekordmanem NASA se 371 dny ve vesmíru), posledních šest měsíců nebyl tak úplně dobrovolně...

Experimenty a údržbu ISS nejde jen tak pozastavit

Rubio se, spolu se dvěma ruskými astronauty, na ISS dostal 21. září roku 2022 na palubě kosmické lodi Sojuz MS-22. Jeho mise měla trvat  půl roku, což je i tak dlouhá doba, protože doma nechal manželku a čtyři děti.

Jenže už 15. prosince 2022 bylo jasné, že se Rubiův pobyt ve vesmíru znatelně prodlouží. Sojuz MS-22, který ho měl koncem března 2023 dopravit zpět na Zemi, měl problémy. Z jeho chladicího systému začalo unikat chladivo. Kosmická loď se proto musela na Zemi vrátit prázdná.

Mohlo by vas zajímat: Sluneční soustavu může ovlivňovat Planeta X. Záhadné těleso je spojováno s velkým třeskem

Nedalo se nic dělat, kosmické lodi nejsou taxík. Vypravit je k ISS je extrémně nákladné, navíc je to vždy „něco za něco“ nebo spíš „někdo za někoho“. Jejich lety jsou navíc naplánované dlouho dopředu a vybavení, které vezou, přesně odpovídá také precizně naplánovaným rozvrhům vědeckých experimentů, které se na stanici provádějí.

Kosmická loď Sojuz MS-23 proto musela v únoru 2023 odstartovat k ISS také bez posádky, místo toho, aby vezla členy další expedice. Bylo to jediné schůdné řešení. Znamenalo ale, že se posádce, která měla odletět se Sojuzem MS-22, pobyt na stanici značně prodloužil – přesně do zmíněného 27. září 2023.

Rodina, ticho a klid

Když se potvrdilo, že tu budu muset zůstal celý rok… bylo to těžké,“ svěřil se Rubio v živém interview ze stanice. A bez okolků se přiznal, že pokud by věděl, jak dlouho jeho mise potrvá, s těžkým srdcem by se jí odmítl účastnit. „Kdybych věděl, kolik důležitých rodinných událostí promeškám, nezbylo by mi než říct ‚děkuji, ale nemám zájem'.“

Čtěte také: Průlom v objevování vesmíru. Na Zemi přistála schránka se vzorky z nebezpečného asteroidu

A rodina navíc nebylo to jediné, co Rubiovi ve vesmíru chybělo. „Těším se, až vyjdu na zahradu a budu si užívat stromů a ticha. Tady nahoře pořád hučí přístroje… těším se, až budu jen tak venku, v tichu a klidu,“ prozradil několik dní předtím, než se konečně úspěšně vrátil domů.

Zdroj: NASA, The New York Times, YouTube.com/@NASA

Klára Ochmanová

redaktorka FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom