25. dubna 2024 14:30

Robotický pes s plamenometem zničí vše v dosahu devíti metrů. Podívejte se na nový americký vynález v akci

Roboti už dnes mohou dělat daleko více než jen sekat trávu. Mohou třeba chrlit oheň. Robot vybavený plamenometem je aktuálně k dostání v USA.

Společnost Throwflame sídlící v Ohiu nabízí bizarní výrobek – čtyřnohého robota, k jehož výbavě patří benzínem poháněný plamenomet ARC Flamethrower. Robot je designem podobný robotickému „psovi“ Unitree GO1 od čínské společnosti Unitree Robotics. Zvládne chůzi, běh, vyhýbá se překážkám a vyjde po schodech.

Čtěte také: Dramatický zásah v USA nepřežil první robopes. Zachránil policisty, pálil po něm útočník

Roboti pod kontrolou

Thermonator, jak se výrobek firmy Throwflame jmenuje, je v nabídce na internetových stránkách společnosti. Podle doprovodného textu je určený pro kontrolu lesních požárů, zemědělství, odklízení sněhu a pro zábavu. Je samozřejmě otázkou, pro jaký druh zábavy potřebujeme robota s plamenometem, který má navíc dosah až devět metrů.

V každém případě je vlastnictví plamenometu plně legální ve 48 amerických státech. V Marylandu je k jeho opatření potřeba zvláštní povolení a Kalifornie povoluje pouze plamenomety s dosahem 3 metrů. Jak tedy praví text na stránkách Throwflame: „Plamenomety jsou ve většině okresů legální a neregulované. Je tedy vysoká šance, že vám jej můžeme doručit.“

Thermonator je ovládaný dálkově a vybavený monitorem, jenž uživateli zajistí pohled robotovýma „očima“. K chodícímu stroji se lze připojit přes Wi-Fi a Bluetooth. Zároveň si Thermonator pomáhá senzorem pro mapování Lidar, díky němuž překonává překážky a mapuje terén. Robot se proto dá nastavit na plnění rutinních úkolů, k dostání je za 9 420 dolarů. O jeho schopnostech se můžete přesvědčit ve výše přiloženém videu.

Zdroje: Wired/IFL Science

Video, které jste mohli minout: Unikátní operace ve vesmíru. Robot zvládl chirurgický zákrok. Obrovský pokrok těší vědce

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom