15. července 2023 06:00

Robopes s plamenometem je mazlíčkem z nočních můr. Podívejte se, jak masivně chrlí oheň

Pokud se rozhodnete připsat své jméno na čekací listinu zájemců, doporučujeme k téhle „hračce“ pořídit také několik protipožárních pojištění. 10 metrů žhavých plamenů podpálí všechno možné a pes navíc zvládne chrlit oheň až 45 minut.

Tenhle robotický domácí mazlíček má rozhodně své kouzlo. Kdo by nechtěl mít možnost podpálit něco plamenometem, a navíc s pomocí roztomilého čtyřnohého Thermonatora?

Přečtěte si také: Nejpokročilejší robot současnosti vyráží dech v novém videu. Budou dělníci brzy bez práce?

S nápadem přišla americká společnost Throwflame, která se – pokud vám to není z názvu jasné – specializuje na výrobu zařízení chrlících oheň. Jejich využití je různé, od speciálních efektů až po práce na zahradě (ne, neděláme si legraci), a v USA jsou legální. Jen aby bylo jasno, u nás tomu tak rozhodně není.

10 metrů dostřel a 45 minut ohnivého pekla

Plamenomet, který robopes nese, používá jako palivo benzín nebo směs benzínu a nafty. Plameny dokáže chrlit až do úctyhodné dálky mezi 9 a 10 metry. A nádrž zabudovaná do těla robopsa na jedno naplnění vydrží chrlit plameny po dobu 45 minut. Ovšem za předpokladu, že vydrží baterie.

Robopes, který plamenomet nese, je totiž poměrně drobný a lehký, když bez plamenometu váží 12 kilogramů a s ním zhruba 17 kg. Plus ještě musíme připočítat plnou nádrž. Navíc potřebuje množství senzorů a kamer, aby se dokázal dobře pohybovat v terénu. A ty také spotřebují dost energie. Výdrž baterie tak bude pravděpodobně nejslabší článek celého zařízení.

Thermonatora výrobce neprezentuje jako zbraň a čínská firma Unitree, která robota vyvinula, proti přidanému plamenometu nijak neprotestuje. Sama přitom nedávno čelila kontroverzím, když se objevily zprávy, že Rusko její robotické čtyřnožce opatřilo raketomety a využívá je k vojenským účelům.

Mohlo by vás zajímat: Vládli bychom lépe než lidé, ale nevzbouříme se, řekli roboti. Na otázku reagovali podrážděně

Je proto zcela logické, že firma Throwflame sáhla při výrobě právě po tomto robopsu, přestože je lehčí a míň robustní než například konkurent Spot od Boston Dynamics. Spot je totiž uživatelům prodáván jen s přísnou kupní smlouvou, ve které je zakázáno výrobek používat byť jen k simulaci násilných činů.

Na čekací listinu

Jaký bude mít plamenometem opatřený robopes cenovku, zatím nelze přesně říct, robot sám o sobě však stojí zhruba 60 000 Kč. Na Thermonatora zatím výrobce otevřel jen čekací listinu, první objednávky by měly projít v poslední čtvrtině roku 2023.

Zdroj:  Throwflame, Futurism

Klára Ochmanová

redaktorka FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom