9. října 2022 06:00

270 mrtvých a 10 kilometrů destrukce. Protržení kalové hráze způsobilo apokalypsu, ze záběrů dodnes mrazí

Železnorudný důl Córrego do Feijão ležící devět kilometrů od brazilského města Brumadinho se stal 25. ledna 2019 dějištěm děsivé tragédie, když půl hodiny po poledni zkolabovala hráz tamní kalové laguny.

Když se 86 metrů vysoká hráz nečekaně protrhla, vyhrnulo se z laguny 12 milionů m³ kalu. Během chvíle se tsunami tvořená rudou břečkou valila údolím rychlostí 70 km/h a ničila vše, co jí stálo v cestě. Strhla důlní jídelnu, kde právě obědvaly desítky dělníků, zničila okolní budovy a úplně vymazala 100 metrů železniční trati. Při neštěstí zahynulo 270 lidí, těla 11 z nich se nikdy nenašla.

Laguny, u kterých nechcete bydlet

Kalová laguna je skladovacím prostorem pro kaly, které jsou odpadním produktem těžby nerostů. Tvoří je odpad z drcené rudy, najemno namletý písek, chemikálie a voda a jsou zpravidla vysoce toxické. Nejlevnějším způsobem, jak tento odpad skladovat, je postavení hráze a vybudování kalové laguny. Pevné částice zde klesají dolů, voda se odčerpává k dalšímu využití v dolech a kal na dně ztvrdne.

Na světě je odhadem 3500 kalových lagun a předpokládá se, že kal budou zadržovat navždy. Na rozdíl od vodních přehrad se ale tělesa kalových lagun nestaví ze želozobetonu, ale jde o stupňovité sypané hráze, které se zvyšují podle toho, jak stoupá hladina v laguně. Tento druh hráze je ovšem v případě přílišného podmáčení náchylný k praskání, v krajním případě může dojít k jejímu protržení.

Odškodnění 6,8 miliardy dolarů

A právě k tomu nejspíš došlo u brazilského města Brumadinho. Téměř čtyři kilometry široká vlna kalu se dostala údolím 10 kilometrů daleko, přičemž smetla vybavení dolu a desítky domů v nedaleké vesnici Vila Ferteco. Celou oblast pokryla vrstva toxického kalového bahna, v níž záchranáři celé dny pátrali po stovkách pohřešovaných.

Katastrofa měla mimořádný vliv na životní prostředí – zasáhla řeku Paraopeba, jež dodává třetinu pitné vody pro širší metropolitní oblast města Belo Horizonte, a částice jedovatých látek včetně kadmia byly zachyceny ještě 320 kilometrů od místa neštěstí.

Krátce po havárii nařídila brazilská vláda uzavřít všechny kalové nádrže vybudované stejnou metodou. Jednalo se hlavně o hráze ze 70. a 80. let dvacátého století. Společnost Vale, která je majitelem zdejšího dolu a patří mezi největší světové producenty železné rudy a niklu, musela na odškodném zaplatit 6,8 miliardy dolarů.

ZDROJ: Wikipedia

Miroslav Honsů

redaktor FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom